Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για το στρατιωτικό δικτατορικό Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Ψήφισμα για τη συμπλήρωση των 51 χρόνων, από το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, εξέδωσε, σήμερα Σάββατο 21 Απριλίου 2018 ,το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του.
Αναλυτικά το Ψήφισμα αναφέρει:
«Η 21η Απριλίου 1967 αποτελεί μία αποφράδα μέρα για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από το δικτατορικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, γράφοντας μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, οδηγώντας τότε τη χώρα στην εγκαθίδρυση της επταετούς χούντας. Η «απριλιανή», αμερικανοκίνητη δικτατορία και ο φασισμός που επέβαλε, κατέλυσε όλα τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, την ελευθερία του λόγου και τους θεσμούς της Δημοκρατίας.
Σήμερα οφείλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν, βασανίσθηκαν, εξορίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και συνεισέφεραν, με οποιονδήποτε τρόπο, στον αντιδικτατορικό αγώνα. Το σκάνδαλο της οικονομικής διαφθοράς της επταετούς δικτατορίας και η προδοσία της Κύπρου, δε θα ξεχαστούν ποτέ από τον ελληνικό λαό. Οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά κεκτημένα και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών μας. Ειδικά όταν σήμερα ο φασισμός σηκώνει ξανά κεφάλι στην Ευρώπη και όταν στην Ελλάδα η «Χρυσή Αυγή», δηλαδή οι πολιτικοί υποστηρικτές της φασιστικής χούντας, προσπαθούν να εξωραΐσουν το καταστροφικό έργο της και να το παρουσιάσουν ως φιλολαϊκό «οικονομικό θαύμα».
Καλούμε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση για τη συνεχή υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών και την απόκρουση κάθε φασιστικής απειλής».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ