Άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Λευκάδας και της ΔΕΔΔΗΕ Αγρινίου στο αίτημα του βουλευτή Θανάση Καββαδά για καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων πυρασφάλειας του Καλάμου και του Καστού

Άμεσα κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας και η ΔΕΔΔΗΕ Αγρινίου στο αίτημα του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυρασφάλεια του Καλάμου και του Καστού.
Οι υπηρεσίες, χωρίς καθυστέρηση, ανταποκρίθηκαν με επιτόπιες αυτοψίες στο αίτημα του βουλευτή, το οποίο εστάλη στις 30 Αυγούστου 2018, με αφορμή το περιστατικό του οικιστικής πυρκαγιάς τον Αύγουστο στον Κάλαμο, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια.
Στην επιστολή ο βουλευτής έθετε σειρά ζητημάτων για την πρόληψη, την πυρασφάλεια και τους υποχρεωτικούς προληπτικούς ελέγχους πυροπροστασίας, καθώς και τους προβληματισμούς των κατοίκων του Καλάμου που, μετά από τα πολλαπλά κρούσματα οικιστικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουν μεταξύ άλλων, προβλήματα στους κρουνούς και δυσκολία στην πρόσβαση του πυροσβεστικού οχήματος που διαθέτει το νησί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δράσουν ακαριαία και να περιορίσουν την εξάπλωση μιας φωτιάς.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκάδας, μετά την επιστολή του βουλευτή, πραγματοποίησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 αυτοψία στον Κάλαμο, όπου μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι στον οικισμό Επισκοπή υπάρχει μόνον ένας κρουνός, ο οποίος δεν λειτουργεί!
Αναλυτικά στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Καββαδά αναφέρεται ότι για την αντιπυρική προστασία του νησιού ο Δήμος Λευκάδας θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε:
-Να τοποθετηθούν άμεσα κρουνοί στην Αγραπιδιά, στην Επισκοπή και στο λιμάνι, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις πυρκαγιών στα ελλιμενισμένα σκάφη.
-Να τοποθετηθεί επίσης κρουνός και δεξαμενή νερού 5 τόνων στον Χ.Α.Δ.Α. του νησιού, όπου εκδηλώνονται πολλές πυρκαγιές.
-Να εφοδιαστεί ο Κάλαμος με ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα που να μπορούν να κινηθούν στα στενά δρομάκια του Καλάμου.
Δεδομένης της ιδιόμορφης δόμησης των οικισμών του Καλάμου, για την ορθή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική σημειώνει ότι, απαιτείται δημιουργία ομάδας πυρασφάλειας από κατοίκους του νησιού, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από την Πυροσβεστική Λευκάδας και η τοποθέτηση δίπλα στους κρουνούς, ερμάρια με πυροσβεστικό εξοπλισμό για άμεση επέμβαση των ομάδων πυρασφάλειας.
Τέλος, στο πλαίσιο της πυρασφάλειας του Καλάμου η Υπηρεσία σημειώνει ότι, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού θα πρέπει να διανοιχτούν δρόμοι, για τη διευκόλυνση πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και καταλήγει ότι το Δασαρχείο θα πρέπει να καθαρίσει το Πευκόδασος από ξερά χόρτα.
Σε ό,τι αφορά την συντήρηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του Καλάμου και του Καστού, η ΔΕΔΔΗΕ Αγρινίου στην απάντησή της διαβεβαιώνει τον βουλευτή ότι «όλες οι προβλεπόμενες επεμβάσεις συντήρησης στα νησιά Κάλαμος και Καστός για το 2018, εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό». Υπογραμμίζει τέλος ότι η πρόσφατη πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δύο οικιών στον Κάλαμο «δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε δυσλειτουργία του δικτύου διανομής».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ