Αγωνιστική Ενότητα Καθηγητών – Τα μνημόνια καταστρέφουν την κανονικότητα των σχολείων

Σε ανακοίνωσή της η “Αγωνιστική Ενότητα Καθηγητών” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι επιβάλλεται οι ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας να συντονιστούν άμεσα με αυτές της Δυτικής Ελλάδας και να αποφασίσουν το μπλοκάρισμα των συνεδριάσεων των ΠΥΣΔΕ και των κοινών συνεδριάσεων με τα ΠΥΣΠΕ για να μην μετακινηθεί κανένας συνάδελφος χωρίς αίτησή του.
Αναλυτικά
Καμία μετακίνηση εκπαιδευτικών
Όχι στο κλείσιμο τμημάτων σχολείων και τομέων ΕΠΑΛ
Το Σεπτέμβριο τα σχολεία θα αρχίσουν φορτωμένα με τα προβλήματα, που προκλήθηκαν από την πολιτική και τις επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς το Υπουργείο «πέτυχε» καταργώντας τους υπεύθυνους εργαστηριών Φ.Ε. και πληροφορικής, και μειώνοντας τις ώρες των μαθημάτων στο γυμνάσιο και την συγχώνευση των τομέων των ΕΠΑΛ «καταφέρνει», όπως όλα δείχνουν να δημιουργήσει χιλιάδες πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. Όμως δεν αποφάσισε παράλληλα την επαναφορά του ωραρίου μας, ώστε να καταργήσει την άδικη 2ωρη αύξησή του, που επιβλήθηκε με βάση τα μνημόνια το 2013 για να εξοικονομηθούν χρήματα από τον πενιχρότατο προϋπολογισμό για τη παιδεία.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο αποφάσισε να εφαρμόσει μια τελείως πραξικοπηματική εγκύκλιο για τη τοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία το Σεπτέμβριο ενεργοποιώντας όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της διοίκησης της Εκπαίδευσης. Θέλει να δείξει στα κανάλια και τον κόσμο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία δίχως προβλήματα φέρνοντας τους εκπαιδευτικούς προ τετελεσμένων, αφού ως 2/9 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις και 5/9 να έχουν σταλεί κενά και πλεονάσματα στις Περιφέρειες. Κι αυτά ανεξάρτητα από την πραγματικότητα, που είναι ότι με αυτές τις διαδικασίες πολλοί εκπαιδευτικοί θα περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο για καιρό και οι μαθητές μέχρι το Νοέμβριο θα αλλάζουν καθηγητές. Ενώ στα περιφερειακά σχολεία, θα έχουμε καθηγητές τύπου «τσόντας» που δεν θα προλαβαίνουν, ούτε να γνωρίζουν καν τους μαθητές αλλά ούτε θα μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό τους έργο στη σχολική μονάδα αφού πρέπει να τρέχουν να προλάβουν το επόμενο διάλειμμα σε κάποιο άλλο σχολείο!
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου επιδιώκει τη δημιουργία τεχνητών κενών και πλεονασμάτων, την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών, αφού ακόμη και στις συνεδριάσεις των Συλλόγων διδασκόντων στη 1/9 δεν θα υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα για το μαθητικό δυναμικό και τα τμήματα των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να κάνουν δηλώσεις σε κενά τα οποία θα δοθούν 29/8 με κλειστά τα σχολεία και χωρίς να έχουν υπόψη τους όλα τα κενά μετά και τις συνεδριάσεις των Συλλόγων. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για αδιαφανείς διαδικασίες στις τοποθετήσεις κι’ υπάρχει η πρόβλεψη για τοποθετήσεις από τους Δ/ντες Εκπαίδευσης με το αυταρχικό κι αντιεκπαιδευτικό καθηκοντολόγιο.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η ΟΛΜΕ δεν συγκάλεσε ουσιαστικά ούτε το ΔΣ, οι δύο ΕΛΜΕ του νομού έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τις συλλογικές διαδικασίες και αρέσκονται στον συνδικαλισμό με email, που όμως, δεν είχε αποτέλεσμα.
Επιβάλλεται οι ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας να συντονιστούν άμεσα με αυτές της Δυτικής Ελλάδας και να αποφασίσουν το μπλοκάρισμα των συνεδριάσεων των ΠΥΣΔΕ και των κοινών συνεδριάσεων με τα ΠΥΣΠΕ για να μην μετακινηθεί κανένας συνάδελφος χωρίς αίτησή του.
Απαιτούμε: Να αποφασιστεί η συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην κινητοποίηση, που έχει αποφασίσει η ΔΟΕ με την έναρξη των μαθημάτων. Θα είναι μια νέα απάντηση στην αδιαλλαξία και στην αλαζονεία του Υπουργείου, που τελευταία υιοθετεί το παραμύθι και των άλλων μνημονιακών κυβερνήσεων ότι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης φταίνε οι εκπαιδευτικοί κι όχι οι εγκληματικές περικοπές κι οι δολοφονικές πολιτικές.  
Επιπλέον, είτε το αποφασίσει η ΟΛΜΕ είτε όχι  θα πρέπει σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ της Δυτ. Ελλάδας, αλλά και Συλλόγους ΠΕ, να γίνουν παρεμβάσεις στα τοπικά ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ ως την Παρασκευή 2/9 και στις Περιφέρειες από τη Δευτέρα, 5/9 για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής και πραξικοπηματικής εγκυκλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ