Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την χώρα – «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε» λέει ο Αυγενάκης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν- δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σημερινή συνέντευξή του απαντά ότι έχουν δοθεί γενναίες προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο του για να συζητήσουν. Ανέφερε ότι μέσα σε 18 ημέρες έχουν δώσει 17,5 εκατ. ευρώ στους 2.100 κτηνοτρόφους που δήλωσαν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, ενώ με τους αγρότες έγινε σε δύο φάσεις μεγαλύτερος αριθμός, δόθηκαν 106 εκατ. και 27 εκατ., σύνολο 160.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε πέντε μήνες θα έχει δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με τους αγρότες να αντιτείνουν πως θα είναι αργά τότε αντιτείνουν οι αγρότες. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης στον ΑΝΤ1 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η ημερομηνία που δώσαμε και ανακοινώσαμε ότι θα εξοφληθούν οι πάντες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ορισμένα βγήκαν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αγρότες από την Επανομή κινήθηκαν προς τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, ενώ έπειτα από αρκετές ώρες, επέστρεψαν και πάλι στην Επανομή.

Φτάνοντας στο μπλόκο της αστυνομίας, οι αγρότες κατέβηκαν από τα τρακτέρ και ζήτησαν να τους επιτρέψουν την διέλευση, σε έντονους τόνους.

 

Πηγή: enikos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ