Αντίθετοι στις μεθοδεύσεις κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων οι επαγγελματίες

Η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων διαφωνεί πλήρως με την κυβερνητική απόφαση για κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού πάρκου Τζουμέρκων δια της αδικαιολόγητης συγχώνευσης. Οι αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση του περιβάλλοντος στη περιοχή μας δεν μπορούν να λαμβάνονται από το …μακρινό αθηνοκεντρικό σύστημα διοίκησης και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση των Τζουμερκιωτών.

Η Ένωσή μας πιστεύει στην ήπια ανάπτυξη που υπαγορεύει η ανάγκη προστασίας της άγριας φυσικής ομορφιάς και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά, άλλωστε, είναι τα δύο κυρίαρχα τοπικά χαρακτηριστικά, που ελκύουν τους επισκέπτες στα μέρη μας. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η τοπική κοινωνία μας, η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας, η ασφαλής «περπατησιά» μας στο παρόν και το μέλλον, που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση αυτές τις απαράβατες αρχές είχαμε, μέχρι σήμερα, άριστη συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσή μας στηρίζει τις βιώσιμες πρακτικές, όπως και κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Η «ακατέργαστη» φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων και το ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει η περιοχή μας είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας. Γι’ αυτό και μέχρι πρότινος είχαμε εκπροσώπηση στο συμβούλιο του Φορέα.

Η άμεση αυτή επαφή που είχε η Ένωσή μας με τη Διοίκηση του Φορέα και οι εργασίες που συντελέστηκαν με τους εκπροσώπους του Europarc ήταν πολύ χρήσιμες και ενίσχυσαν την κοινή πεποίθησή μας για τα κοινά οφέλη που μπορούσαν να προέλθουν από την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας ήταν η πιστοποίηση που είχε λάβει το Εθνικό πάρκο Τζουμέρκων από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Europarc κατατάσσοντάς το στα 11 της Ευρώπης και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Οι επαγγελματίες των Τζουμέρκων, που αποτελούν ένα δυναμικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει πίσω αυτή την αδικαιολόγητη απόφασή του, που εναποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος σε γραφειοκράτες, που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ