Βρόντηξε το καριοφίλι στο Μέγα Σπήλαιο – Πλήθος κόσμου στην εντυπωσιακή αναπαράσταση της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου (24 Ιουνίου 1827) κατά του Ιμπραήμ.

Με λαμπρότητα, σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό, που διάρκεσε μέχρι και την τελευταία στιγμή της εκδήλωσης και μετά άρχισε η βροχή, μπροστά σε πλήθος κόσμου, τιμήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 η  191η επέτειος  της νικηφόρας Μάχης Αγωνιστών και Μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ Πασά και της στρατιάς του, που διεξήχθη την 24η Ιουνίου 1827 και ήταν καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία.


Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση εορτασμού της Επετειακής Μάχης που σφράγισε τον Αγώνα για την Ελευθερία του 1821, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και την Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και με την βοήθεια και συνεργασία του Δήμου Καλαβρύτων, διοργάνωσε και φέτος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, την ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ.


Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, συμπροσευχομένων των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου, Αγίας Λαύρας π. Ευσεβίου και Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Καλλινίκου, αλλά και πλήθους Ιερέων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αμέσως μετά ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Ηλία Μογλενίδη, Διδάκτορα Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  με θέμα «Η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου – Οι Μοναχοί αποτελούν την Ηρωική Λεγεώνα των αυτοθυσιασθέντων χάριν του εθνικού καθήκοντος της Επαναστάσεως και τα Ιερά Μοναστήρια τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Αγωνιστών της Ορθοδοξίας».
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Βράβευση απογόνων Αγωνιστών της ιστορικής οικογένειας Φωτήλα και έπειτα παρουσιάστηκε η Αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ, από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, με σκηνοθεσία της κ Χαρίκλεια Ρόδη και σκηνοθετική προσαρμογή στο χώρο του Γιάννη Σταματίου.

 



Ο υποδυόμενος τον Αρχιστράτηγο της Μάχης έφερε τα αυθεντικά άρματα του Βασίλη Πετιμεζά τα οποία για εξέρχονται από τις προθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κειμηλίων της οικογενείας Πετιμεζά.

Η λαμπρή εορτή ολοκληρώθηκε με χορό και τραγούδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων, το Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας, το Σύλλογο Λυκουριωτών και το συντονιστή όλων των χορευτικών Σωκράτη Μούσιο, το χορευτικό των Κερτεζιτών και επίσης το χορευτικό των Λιβαρτζινών Πάτρας.
Το γλέντι συνεχίστηκε με γεύμα στο GRAND CHALET του Μεγάλου Σπηλαίου.
Για την επιτυχία στις εορταστικές εκδηλώσεις συνεργάστηκαν, η «Ομοσπονδία Συλλόγων Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ», ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, οι Πολιτιστικού Σύλλογοι: Καλαβρύτων, Λυκούριας, Άνω Κλειτορίας, Κέρτεζης, Σκοτάνης, Κλειτορίας, Σοποτού, Κάτω Δρυμού καθώς και οι Σύλλογοι και ομάδες ΑΡΜΑΤΩΜΕΝΩΝ από πολλά μέρη της Ελλάδας όπως «ο Συλλογος αρματωμένων «Η Βοστίτσα 1821» και το παράρτημα Αιγίου της «Άρατος», ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες» και ο Σύλλογος «Νεδουσαίων» από την Μεσσηνία, ο Όμιλος διατήρησης της Τέχνης και της Παράδοσης «Νίκος Πλακίδας» από την Αιτωλοακαρνανία και άλλοι.
Για το 2019 η ίδια εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ