Δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Εν όψει της νέας χρονιάς αλλά και των έντονων και παρατεταμένων καιρικών φαινομένων συνεδρίασε σήμερα Σάββατο 02.02.2019 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο).

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η επικαιροποίηση των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετούς. Εξετάστηκε επίσης προληπτικά το επίπεδο ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την διαχείριση κινδύνων από σεισμούς μετά και την έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Ζακύνθου.

«Η Αιτωλοακαρνανία έχει πάνω από 700 χείμαρρους και ρέματα γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για πλημμυρικά φαινόμενα. Οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο του νομού ενώ το υδραυλικό σύστημα στην περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας είναι υπερφορτωμένο» επεσήμανε στην αρχική της τοποθέτηση η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά.

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα και για πρώτη φορά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ και ξεκινούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή εκτελείται εργολαβία συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, καθώς και εργολαβία για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμών ρεμάτων Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ένα έργο που αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού χειμώνα.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου και έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για την οριοθέτηση ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας επίσης, έχει προβεί σε προληπτικούς καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων, που έχουν ιστορικό πλημμυρών με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και με μισθωμένα μηχανήματα προκειμένου να μειώσουμε την απειλή για την ζωή και την περιούσια των πολιτών», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων, αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τυχών έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού αλλά και να επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση μιας σεισμικής δραστηριότητας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι υπηρεσίες να είναι σε μια διαρκής ετοιμότητα και επικοινωνία μεταξύ τους.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν: οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και εκπρόσωπος από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ