Δ. Κωνσταντόπουλος: Ερώτηση για την “Φύλαξη, συντήρηση και έκθεση τοιχογραφιών Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας”

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά με Θέμα “Φύλαξη, συντήρηση και έκθεση τοιχογραφιών Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας” κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλ/νιας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Οι ερωτήσεις που θέτει κ. Κωνσταντόπουλος στην Υπουργό είναι

1. Που βρίσκονται σήμερα οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας και σε ποια κατάσταση;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να οργανώσει τη μόνιμη έκθεσή τους στην Αιτωλοακαρνανία; Αν ναι, έχει επιλεγεί ο μουσειακός χώρος στον οποίο θα εκτεθούν;

Αναλυτικά η Ερώτηση

Κυρία Υπουργέ,

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου στον Αχελώο ποταμό και η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Καστρακίου το 1969, είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυσθεί η Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας, μονή του 13ου αιώνα, αφού αποτοιχίστηκαν οι σημαντικές τοιχογραφίες της, με την επιστημονική καθοδήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι τοιχογραφίες αυτές μέχρι το 1984 φυλάσσονταν σε αποθήκες της ΔΕΗ, εγγύς του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου, με προφανή ωστόσο τον κίνδυνο καταστροφής τους εξαιτίας ακριβώς της μη ενδεδειγμένης φύλαξής τους σε αποθήκες.

Για το λόγο αυτό, το 1984 με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου και του προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Τάκη Μελισσινού προς τη ΔΕΗ και τον τότε Προϊστάμενο της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και αργότερα Δ/ντη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Δημ. Κωνστάντιου , οι τοιχογραφίες μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα Ιωάννινα με σκοπό τη συντήρηση και επιστροφή τους στη συνέχεια στο Αγρίνιο και την τοποθέτησή τους σε χώρο που ο Δήμος Αγρινίου θα είχε κατάλληλα προετοιμάσει. Υπεγράφη δε και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής μεταξύ εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας της ΔΕΗ, του Προϊσταμένου της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Αντιδημάρχου Αγρινίου.

Για πολλά χρόνια, η συντήρηση δεν είχε πραγματοποιηθεί και η τύχη των τοιχογραφιών αγνοείτο, παρά τις συνεχείς μάλιστα οχλήσεις του Δήμου Αγρινίου προς την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σε σχετική με το θέμα ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννη Βαϊνά το 2002, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε απαντήσει ότι οι τοιχογραφίες της Παναγίας Πρεβέντζας φυλάσσονταν στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και ότι αναζητείτο από το Υπουργείο ο κατάλληλος μουσειακός χώρος στην Αιτωλοακαρνανία στον οποίο θα μεταφέρονταν για μόνιμη έκθεση.

Έκτοτε ωστόσο έως και σήμερα, είναι άγνωστος ο χώρος που φυλάσσονται οι τοιχογραφίες και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν έχουν συντηρηθεί ή αν έχουν ανάγκη συντήρησης. Είναι επίσης άγνωστο αν εξακολουθούν να βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων ή όχι.

Κυρία Υπουργέ, οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να είναι διαθέσιμες για επίσκεψη στο κοινό, με έκθεσή τους σε κατάλληλο χώρο στην Αιτωλοακαρνανία υπό την εποπτεία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1. Που βρίσκονται σήμερα οι τοιχογραφίες της Ι.Μ. Παναγίας Πρεβέντζας και σε ποια κατάσταση;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να οργανώσει τη μόνιμη έκθεσή τους στην Αιτωλοακαρνανία; Αν ναι, έχει επιλεγεί ο μουσειακός χώρος στον οποίο θα εκτεθούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ