ΕΓΚΑΙΝΙΑ “ΕΛΑΙΑ” ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση “λαία από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου η οποία και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ης λαίa: Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – ο δρόμος της ελιάς” που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου η ελιά, ο ευλογημένος καρπός της γης μας, έχει επηρεάσει τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας δημιουργώντας έναν εντελώς ξεχωριστό πολιτισμό: «Το δένδρο που λάτρεψαν οι πρόγονοί μας και αποθέωσαν ως σύμβολο επιβράβευσης των άριστων έχει μετουσιωθεί σε παγκόσμιο σύμβολο της σοφίας. Αυτό το ιερό δένδρο ενέπνευσε σπουδαίους δημιουργούς επιβεβαιώνοντας την αξία του στο ελληνικό τοπίο και την προσφορά του στη ζωή και την ιστορία του τόπου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις λαία με την παρουσίαση των έργων 13 δημιουργών οι οποίοι μας προσκαλούν να περπατήσουμε σε έναν εικαστικό ελαιώνα και να αναγνωρίσουμε την σπάνια κληρονομιά της οποίας είμαστε υπερήφανοι θεματοφύλακες. Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φέτος, εκπληρώνουμε έναν θεμελιώδη στόχο του ΕΛΑΙΑ, τη διασύνδεση της ελιάς με τον πολιτισμό μας».

Όπως εξήγησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής η έκθεση αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία -μέσα από τα έργα του Εμμαν. Βάθη που αφορούν την ελιά- να γνωρίσουμε τον επιστήμονα, τον εικαστικό και το μέγεθος της γενναιοδωρίας του: “Οφείλω ευχαριστίες προς το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών για την εμπιστοσύνη τους, στις συλλογές των οποίων ανήκει το έργο του Εμμ. Βάθη, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Όταν ζωγράφιζα τα έργα για την ελιά, αλλά και τώρα προετοιμάζοντας αυτή την έκθεση σκεφτόμουνα πως η ελιά είναι σημαντική διότι αντιπροσωπεύει ό,τι μας ριζώνει, μας ταυτίζει και μας τοποθετεί μέσα στον κόσμο, είτε αυτό είναι η οικογένεια, η κοινότητα, η φυλή, το έθνος, η θρησκεία, είτε πάνω απ’ όλα ο χώρος που λέγεται σπίτι. Επίσης, να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους καθώς και τους δημιουργούς που με χαρά υποδεχόμαστε στα αποψινά εγκαίνια: Κικί Περιβολάρη, Δημήτρη Ταλιάνη, Άγγελο Παναγιωτίδη, Νίκο Στρατάκη και τον δικόν μας Δημ. Παπατρέχα, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά για τη παρουσία σας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σημαντικών δημιουργών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Δ. Παπατρέχα, Ηλ. Παπανικολάου και Δ. Ταλιάνη.

Διάρκεια: έως 17 Μαϊου 2019.
Ώρες επισκέψεων:

Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ

Κυριακή: 11:00πμ – 14:00μμ, Δευτέρα & αργίες κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),

τηλ. 26413 60316, email: pinakothiki@agrinio.gr, www.dipinag.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ