Επίσκεψη 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου-Δράσεις στα πλαίσια πρόληψης

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου με συνοδό την Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγρινίου Ευτυχία Μανιάκη πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου με συνοδούς καθηγητές τους Θανάση Φλωρόπουλο (Δ/ντή), Ειρήνη Γεωργίου και Ευριδίκη Ξένου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Διαμεσολάβηση» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα παραβατικότητας και εντάσσεται στις μόνιμες δράσεις της υπηρεσίας στα πλαίσια της πρόληψης.

Αρχικά, την υποδοχή έκανε ο Αρχιφύλακας του Καταστήματος ο κος Μίχος και η Κοινωνική Λειτουργός η κα Κατερίνα Κολέτσου οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά και αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στα καθήκοντά τους, για την λειτουργία του καταστήματος και πως λειτουργούν τα επισκεπτήρια.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες μετέβησαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων που λειτουργεί εντός του καταστήματος (Γυμνάσιο-Λύκειο) όπου παρακολουθήσαν την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Δ/ντή του Καταστήματος κου Τσουρέκη, παρουσία των καθηγητών κου Λέκκα και κου Ρουμελιώτη, για τα προγράμματα που υλοποιούνται στο χώρο του σχολείου, για τις δραστηριότητες των μαθητών-κρατουμένων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές- κρατούμενοι σε επίπεδο διαβίωσης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές για να εκφράσουν ερωτήσεις και απορίες και ακολούθως ξεναγήθηκαν σε κάποια κελιά και σε εξωτερικό πύργο φρούρησης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα πολιτιστικό δρώμενο.
Οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, οι μαθητές του σχολείου του Καταστήματος Κράτησης και όλοι οι συνοδοί παρακολουθήσαν ένα μονόπρακτο, το Κύκνειο Άσμα του Αντόν Τσέχωφ, από το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» σε σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα διάρκειας 26΄ περίπου.

Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα Ευτυχία Γ. Μανιάκη παραθέτει τις κάτωθι σκέψεις των μαθητών που συμμετείχαν σε αυτή τη δράση:
«…η εμπειρία μου εκεί μού δημιούργησε πολλά συναισθήματα, σχεδόν όλα όμως ήταν δυσάρεστα. Μου χαράχθηκαν στην μνήμη μου κουβέντες που άκουσα από τους ίδιους τους φυλακισμένους. Ακόμα και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που βρέθηκα στο κελί ένιωσα ασφηξία. Τέλος, έβλεπα την στέρηση της ελευθερίας σε αντίθεση με την ελευθερία» Ζ.Κ.
«..Ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική που είχε πολλά μαθήματα. Όταν αντίκρισα τον χώρο εκεί ένιωσα μια πίεση και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τον τόπο στον οποίο βρισκόμουν. Όταν πήγαμε σε ένα κελί και είδα τον χώρο κατάλαβα ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη…..Αυτά θα τα θυμάμαι για πάντα διότι έχουν χαραχθεί στην καρδιά μου και στο μυαλό μου». Β.Μ.
«…Μου έκανε εντύπωση η καθημερινότητά τους και οι δραστηριότητες που κάνουν. Ήταν μια καλή εμπειρία που αντίκρισα και την άλλη πλευρά των πραγμάτων». Ε.Μ.
«Η ιδιαίτερη επίσκεψη στο κατάστημα ανηλίκων κράτησης Κορίνθου ήταν διδακτική και μας έκανε να συλλογιστούμε την καθημερινή τους ρουτίνα και είδαμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Φεύγοντας από εκεί διαπιστώσαμε ότι η ελευθερία μας είναι πολύτιμη».Ε. Β.y

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ