Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έρθει πριν από μερικές εβδομάδες, βρίσκεται η χώρα. Ο κοροναϊός σαρώνει σχεδόν όλη την Ελλάδα, με τα βασικά πλήγματα να τα δέχονται η Θεσσαλονίκη και η Αττική.Πλέον το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε καθημερινά, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 3.000 ημερησίως, οι νεκροί χθες ήταν 50, οι περισσότεροι από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 310 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι και κάθε ημέρα που περνά ο αριθμός αυξάνεται, δοκιμάζοντας τις αντοχές των νοσοκομείων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι και τις επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί οι αριθμοί, ενδεχομένως να δούμε να πέφτουν κι άλλα ρεκόρ, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό.Σε λίγες ώρες τίθενται σε εφαρμογή τα νέα, σκληρά μέτρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν οι επιστήμονες να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν αν τα μέτρα αποδίδουν.

Εάν υπάρχει αποκλιμάκωση σε 10 ημέρες από τώρα τότε τα μέτρα φέρνουν καλό αποτέλεσμα. Αν όμως συνεχιστούν τα κρούσματα να είναι σε τετραψήφιο αριθμό, οι θάνατοι να μην σταματούν και οι ΜΕΘ να είναι γεμάτες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το plan B της κυβέρνησης.Αυτό σημαίνει παράταση του lockdown που υποτίθεται ότι είναι για 3 εβδομάδες κι αν τότε βελτιωθεί η κατάσταση θα επιλεγεί η στρατηγική του «ακορντεόν». Δηλαδή εναλλαγές καραντίνας με «ελευθερία» μέχρι να ξεκινήσει μαζικός εμβολιασμός και να αποκτηθεί μια στοιχειώδης ανοσία.

Η διασπορά του ιού σε 53 περιφερειακές ενότητες δείχνει και τη δυσκολία που υπάρχει να αντέξει το σύστημα υγείας. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αεροδιακομιδές ασθενών ενώ δεν αποκλείεται να επιλεγεί και η επίταξη κλινών από ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ