Με ξενάγηση στην Αγία Σοφία και στη Θεολογική Σχολή Χάλκης ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφ. Εξωτερικών Μ. Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.
Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση.
Τη συγκίνησή του για την ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική σχολή της Χάλκης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αισθάνεται πως περπατά βήματα «με ιστορικό βάρος».
Ο πρωθυπουργός παρομοίασε τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης με ένα κορμό πληγωμένου δέντρου αλλά τόνισε ότι «οι ρίζες υπάρχουν».
«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στη μέρα όταν σε εκείνες της αίθουσες που με ξεναγήσατε πριν λίγο θα υπάρξουν γέλια από μαθητές και φοιτητές που θα διδάσκονται από άξιους καθηγητές» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως αισθάνεται «πηγαία αισιοδοξία» πως την επόμενη φορά που θα περάσει τις πόρτες της Θεολογικής Σχολής δεν θα είναι μόνος αλλά θα συνοδεύεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίο.Να δούμε το βίντεο με αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ελληνα πρωθυπουργού.
[videojs_video url=”http://www.acheloostv.gr/online/images/videos/EIDHSEIS/6_2_19/tsipras xalkh.mp4″]