Νεκτάριος Φαρμάκης: «Να μην επιτρέψουμε σε μία έκτακτη κατάσταση να μετατραπεί σε θηλιά οικονομικής ασφυξίας»
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, (με κοινοποίηση προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία) έστειλε σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας τη λήψη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας που υφίστανται σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Ο Περιφερειάρχης, στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Kυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει, μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μετατραπεί σε «θηλιά» οικονομικής ασφυξίας σε μία περιοχή που επί πολλά χρόνια μαστίζεται από υψηλή ανεργία και παραγωγική υποβάθμιση, ενώ τονίζει πως η αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αν και αναγκαία στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων δράσης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού Covid 2019, επιφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, καθώς στην Πάτρα διοργανώνεται το μεγαλύτερο ελληνικό καρναβάλι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Στην επιστολή, ο κ. Φαρμάκης περιλαμβάνει τα δέκα μέτρα που επεξεργάστηκε και προτείνει η Περιφερειακή Αρχή και τα οποία είναι τα εξής:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.