Εποικοδομητικές συναντήσεις Ριζόπουλου με δημάρχους Δωδώνης και Φιλιατών

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος συνέχισε τις συναντήσεις του με εκλεγμένους δημάρχους της Ηπείρου. Διαδοχικά συναντήθηκε με τους δημάρχους Δωδώνης κ. Χρήστο Ντακαλέτση και Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά.

Και με τους δύο συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης με βάση το μοντέλο της Περιφερειακότητας, αλλά και επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Από όλες τις πλευρές κατέστη σαφές ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία, που είναι ζητούμενη, μπορούν να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δοθούν λύσεις.

Μετά τις συναντήσεις ακολούθησαν δηλώσεις:

Χρήστος Ντακαλέτσης
«Είχαμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε σήμερα στο γραφείο μου τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Σπύρο Ριζόπουλο και να συζητήσουμε για θέματα όχι μόνον του δήμου Δωδώνης αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Ηπείρου. Το κλίμα της συζήτησης ήταν πολύ θετικό.
Η κουβέντα ξεκίνησε και κατέληξε πάνω σε προβληματισμούς που έχουμε όλοι μας, επί χρόνια. Όσα είπαμε ήταν εποικοδομητικά και είμαι βέβαιος ότι, τόσο εκείνος όσο και εγώ προβληματιστήκαμε για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε και να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Προσδοκώ σε μια ευρύτερη συνεργασία από όποιο μετερίζι ήθελε η κοινωνία της Ηπείρου να μας βάλει μετά τις εκλογές. Και σαφώς οποτεδήποτε χρειαστεί θα υπάρχει επικοινωνία για άλλα ειδικότερα θέματα.»

Σπύρος Ριζόπουλος
«Ευχαριστώ το δήμαρχο που μας δέχθηκε και μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε την έννοια της Περιφερειακότητας. Ήταν μια πολύ ευχάριστη συζήτηση και μοιραστήκαμε την αγωνία μας για την αξιοποίηση ευρύτερα του δήμου. Είχαμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε τον πολυκερματισμό του ανάγλυφου του δήμου, με όλες τις περιοχές του και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε στο πλαίσιο της Περιφερειακότητας την κάθε περιοχή διακριτά.
Το δεύτερο θέμα το οποίο προέκυψε -πολύ τεχνικό και ενδεχομένως οι δημότες να μην το καταλαβαίνουν άμεσα- είναι ότι τα μνημόνια -και ήταν πολύ εύστοχη η παρατήρηση- έχουν αφήσει τους δήμους με λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό και πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε ένα τρόπο για να ενισχυθούν οι λειτουργίες τους. Γιαυτό επισήμανα και θα επισημαίνω ότι το καινούργιο πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και πρέπει να σχεδιάσουμε μαζί ένα πρόγραμμα -θα το δούμε στην πρώτη επιτροπή παρακολούθησης- για το ποιες είναι εκείνες οι τεχνοκρατικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες ώστε να μπορέσετε να κάνετε τη δουλειά σας. Γιατί πάνω απ’ όλα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πρέπει να καλυφθεί.
Σαφέστατα το μεγάλο έλλειμμα το οποίο υπάρχει είναι η εστίαση στην υπεραξία του πολιτισμού. Εξήγησα με την ίδια λογική, όταν είδα την κυρία Μπραΐμη στο δήμο Σουλίου -μετά την παρουσίαση του προγράμματος για τον Αχέροντα- ότι κάποιες στιγμές όταν έχεις μια υπεραξία πρέπει να χρησιμοποιείς τον συγκεκριμένο δήμο ως επίκεντρο και να κάνεις ένας κύκλο γύρω γύρω για να δεις πως μπορεί να αξιοποιηθεί.
Τέθηκαν όμως και ζητήματα πρακτικά όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε για πολιτιστικό κομμάτι αξιοποίησης όταν δεν έχει εξεταστεί η χρήση των ομβρίων από την Ιονία Οδό, όπου δήμαρχε όπως διαπίστωσα με φόβο με την αύξηση της κίνησης θα δημιουργηθούν ζητήματα τα οποία ούτε καν έχει φανταστεί κανένας.
Είδαμε το χωροταξικό ζήτημα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χωροταξικά τα Γιάννενα απλώνονται προς το νότο. Άρα δεν έχει νόημα να συνεχίσει ο δήμος Δωδώνης να μοιάζει με ένα μωσαϊκό – αλλού στάνες, αλλού εργοστάσια, αλλού ακριβές κατοικίες και αλλού βάλτοι. Όλα αυτά τη ζητήματα δεν βοηθούν σε μια στρατηγική εξωστρέφειας και ουσιαστικά συμφωνώ μαζί σας ότι από όποιο μετερίζι κι αν βρεθούμε θα συνεργαστούμε συλλογικά όλοι μαζί. Γιατί, όπως εξήγησα και στον κ. Μήτση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτε μόνος του.
Εγώ θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία μου και τη διάγνωση του πως δουλεύει το αθηνοκεντρικό κράτος. Διότι καλώς ή κακώς, δήμαρχε, για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην Περιφερειακότητα και στην εξωστρέφεια πρέπει ο Περιφερειάρχης να είναι «πωλητής» της Ηπείρου, να σας εκπροσωπεί και να σας δίνει όλα τα εργαλεία για να λειτουργήσετε. Πρέπει σε όλα να είμαστε όλοι κερδισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Θα είμαι στη διάθεση όλων για συναντήσεις σε αυτό το πλαίσιο. Ακόμη και της αντιπολίτευσης εάν θέλει. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να προσέλθω ακόμη και στο δημοτικό συμβούλιο εάν κριθεί απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι δημότες και οι πολίτες της Ηπείρου θα μείνουν πολύ ευχαριστημένοι από τη διακριτή διαφορά της νέας εκσυγχρονισμένης πολιτικής της Περιφερειακότητας.»

Σπύρος Παππάς
Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε σήμερα με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Ριζόπουλο. Αναπτύξαμε πάρα πολλά θέματα. Τον ενημερώσαμε για την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος. Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα. Τα θέματα τα οποία σχεδιάζουμε για το μέλλον. Ακούσαμε και τις απόψεις του κ. Ριζόπουλου σε πολλά πράγματα συμφωνήσαμε σε άλλα διαφωνήσαμε. Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και στο μέλλον.

Σπύρος Ριζόπουλος
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας. Είναι τιμή για μένα που δεχθήκατε την πρόσκλησή μου. Ελπίζω και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να σας επισκεφθούν γιατί όπως είπατε και εσείς, «ωραία είναι τα σχέδια αλλά καλό είναι να ακούμε τι γίνεται και στο έδαφος».
Και ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ακούω τι γίνεται στο έδαφος, νομίζω ότι τα οράματα υλοποιούνται όταν δουλεύουμε συλλογικά. Μπορεί βέβαια η λογική του πόσο σημαντική είναι η επιτροπή παρακολούθησης να είναι μια τεχνοκρατική άποψη, αλλά όπως καταλαβαίνεται το σημαντικό στοιχείο που απαιτείται είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και ο ένας να ξέρει τι έχει ο άλλος. Για να μπορεί να βάζει προτεραιότητες και να βοηθάει και την Περιφέρεια.
Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον το άγχος για το λιμάνι της Σαγιάδας. Το θέμα της ανάπτυξης του ορεινού πλούτου -που ουσιαστικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους ορεινούς όγκους του νομού Ιωαννίνων- ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί. Άκουσα το άγχος σας για το πως τα χωριά κλείνουν λόγω του δημογραφικού που είναι εντονότερο εδώ από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Να γνωρίζετε ότι βασικό μου μέλημα, όπως και στην περίπτωση της Κόνιτσας, δεν είναι μόνο το πως θα γίνει η σύνδεση της αρτηρίας με την Εγνατία για να υπάρξει έξοδος από την απομόνωση, είναι ουσιαστικά το εάν μπορέσουμε να δούμε και ένα έργο πνοής: Να «απελευθερώσουμε» τους Φιλιάτες και από την πλευρά την πίσω, προς Καλπάκι.
Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. Ότι όλοι οι δήμοι μας είναι όμορφες μικρογραφίες. Και πιστεύω ότι σε ένα συνολικό σχέδιο στο οποίο θα δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να επενδύσουμε αφήνοντας να αναπτυχθούν τα κάλλη της κάθε περιοχής. Με λίγα πράγματα, έξυπνα. Συνδέοντας διαφορετικά τις τελείες… μπορούμε να είμαστε όλοι κερδισμένοι και πάνω απ’ όλα οι πολίτες.
Έχετε τη δέσμευσή μου απ’ όποια θέση κι αν βρεθούμε ότι θα είμαστε σε απόλυτη ευθεία γραμμή σε επίπεδο συνεργασίας γιατί ακόμη και η διαφωνία μας είναι ένα πλαίσιο παραγωγικότητας. Δεν έχω καμία διάθεση εγωιστικής αντιμετώπισης στο μοντέλο της διακυβέρνησης.
Ευχαριστώ και για τη μελέτη που μου δώσατε για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του δήμου Φιλιατών. Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ