Η Πρέβεζα γιορτάζει 106 χρόνια ελευθερίας!

Με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις εορτασμού για τα 106 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων στη Νικόπολη, ενώ οι εκδηλώσεις εορτασμού συνεχίστηκαν το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας με την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του τραγουδιού της απελευθέρωσης «Τα Μίστικα» από την εταιρία «Ελλοπία» και αμέσως μετά ο δήμαρχος Πρέβεζας απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος Πρέβεζας προσπαθεί κάθε χρόνο όχι μόνο να αναβαθμίζει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης αλλά να συνδέει μεταξύ τους όλες τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου που αφορούν αυτό το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

“Σήμερα, 106 χρόνια μετά η Πρέβεζα τιμά και αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1912, οι οποίοι έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας πολέμησαν, τραυματίστηκαν, πολλοί προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους, δίνοντας ελευθερία και πάλι στα χώματα αυτά. Συγχρόνως με τη σημερινή εκδήλωση ξυπνούν μνήμες καθώς και το συναίσθημα του χρέους και ευγνωμοσύνης σε όλους τους αγωνιστές του 1912” τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πρέβεζας, ενώ αμέσως μετά χαιρετισμό απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου Βάσος Δημητρίου, ο οποίος εκπροσωπώντας το Δίκτυο Πάφου τόνισε πως αυτή η επετειακή εκδήλωση στέλνει το μήνυμα πως είναι επιτακτική ανάγκη, όπως οι δεσμοί ανάμεσα στον Κυπριακό ελληνισμό και την μητροπολιτική Ελλάδα να ενισχυθούν και διευρυνθούν στο μέγιστο βαθμό.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γεώργιος Πραχαλιάς, Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, Υπ. Διδάκτωρ Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, με θέμα: «Η Απελευθέρωση της Πρέβεζας και η διαχρονική γεωπολιτική σημασία της για τον Ελληνισμό».

“Η επέτειος της απελευθέρωσης της Πρέβεζας δεν είναι μια απλή επέτειος, αλλά ένα χρονικό ορόσημο που επισημαίνει την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας για διατήρηση της εθνικής ιστορικής μνήμης. Γιατί η Πρέβεζα, μορφοποιεί με το διαχρονικό εθνικό της αποτύπωμα το αρχέγονο πρότυπο του αγωνιζόμενου ελληνισμού” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πραχαλιάς, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τη Στρατιωτική Μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

atpreveza.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ