Θετικές προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου

Πολύ καλές προοπτικές για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, διαγράφονται από τη θετική εξέλιξη που υπάρχουν για τρεις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Οι δράσεις αυτές αφορούν την αγροτική οδοποιία, τους Νέους Γεωργούς και τα Εγγειοβελτιωτικά έργα.

Για τις δύο πρώτες έχουν καλυφθεί πλήρως οι προϋπολογισμοί και οι αυξήσεις τους που εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται και για την 3η δράση, με βάση το μεγάλο ενδιαφέρον που διαπιστώθηκε από τους Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου, στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020». Η ενημέρωση έγινε από στελέχη της Ε.Υ.Δ. και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εξήγησε πως: «Έγινε μεγάλος αγώνας, ώστε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να υλοποιηθεί σε ένα μεγάλο τμήμα του, από τις Περιφέρειες».

Για τα έργα αγροτικής οδοποιίας, ανέφερε ότι αρχικά επιτεύχθηκε υπερδέσμευση (αύξηση 100%) του αρχικού προϋπολογισμού και τελευταία εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι από αδιάθετους άλλων περιφερειών και έτσι εντάχθηκαν και οι δύο επιλαχούσες προτάσεις των Δήμων Νικ. Σκουφά και Μετσόβου. «Δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα» πρόσθεσε αν και εξέφρασε τη λύπη του, που ορισμένες άλλες προτάσεις απορρίφθηκαν από την Ε.Υ.Δ. υποχρεωτικά για τυπικούς λόγους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα Νέων Γεωργών ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η προσπάθεια που είχε καταβληθεί πέρυσι, με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά Δήμο, έχει αποδώσει αποτελέσματα καθώς έχουν υποβληθεί 748 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, οι οποίες – σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της αξιολόγησης- στη συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται δεκτές. «Είναι σημαντικό πράγμα για την Ήπειρο να έχουμε περί τους 1.000 νέους αγρότες (μαζί με όσους εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση) και ως Περιφέρεια έχουμε μεγάλη ευθύνη για να τους εξασφαλίσουμε καλές προοπτικές για την εργασία τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

Για την τρέχουσα πρόσκληση για τις «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» ο Περιφερειάρχης εξήγησε πώς ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4,61 εκ. ευρώ και αφορά κυρίως εκσυγχρονισμό υπαρχόντων αρδευτικών έργων, που περιλαμβάνει και ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων (φωτοβολταϊκά κλπ). Αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα δικτύων των ΤΟΕΒ, με την αντικατάσταση/επισκευή αντλιών, ηλεκτρικών πινάκων κ.ά. για να καταλήξει λέγοντας πώς:

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία εκσυγχρονισμού των αρδευτικών έργων που σήμερα λειτουργούν, για αυτό και θα πρέπει να κατατίθενται ολοκληρωμένοι φάκελοι προς ένταξη», τόνισε προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία ώστε να μη χαθούν χρήματα, αλλά και για να κατασκευαστούν έργα που είναι χρήσιμα για τον πρωτογενή τομέα».

Στην ενημερωτική συνάντηση παραβρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ανταγωνιστικότητας των Αγροτικών Προϊόντων Κων. Ντέτσικας, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Φιλιατών Σπ.Παππάς, Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Ζαγορίου Βασ. Σπύρου, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Β. Μέγα και Ηγουμενίτσας Μιχ. Γκίκας, Κόνιτσας Γ. Καλλιντέρης, Σουλίου, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι από τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνες γνώμες Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας

Εξοπλισμός Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τη σύμφωνη γνώμη της για τη διαδικασία – μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού – προκήρυξης του έργου «Εξοπλισμός Εργαστηρίων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» διατυπώνει η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.100.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας).

Προμήθεια mini bus για ΑμεΑ από το Δήμο Νικ. Σκουφά

Η Ε.Υ.Δ διατύπωσε θετική γνώμη για τα τεύχη διακήρυξης και τη ανοικτή διαδικασία ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προκήρυξη του έργου «Προμήθεια δύο οχημάτων τύπου mini bus για τη μεταφορά ατόμων ΑμεΑ», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, που θα υλοποιηθεί από το Δήμο Νικ. Σκουφά.

Προς κατασκευή το 1ο Ειδικό Δημοτικό- Ειδικό Νηπιαγωγείο Άρτας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτηρίου 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας, καθώς η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατύπωσε θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.757.738 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αρταίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ