Καθήλωσε η Ηλέκτρα το κατάμεστο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Μία παράσταση υψηλής αισθητικής είχε την ευκαιρία να παρακαλουθήσει πλήθος θεατών που κατέκλυσε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης, με ελεύθερη είσοδο, απέσπασε το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Η επιστροφή του Εθνικού στην Αρχαία Δωδώνη αποδείχθηκε στην πράξη μία από τις κορυφαίες στιγμές για τα πολιτιστικά δρώμενα στην Ήπειρο.
Το τμήμα του εμβληματικού θεάτρου που έχει προς χρήση αποδείχθηκε γέμισε ασφυκτικά και αποδείχθηκε μικρό για την ζήτηση που είχε καταγραφεί.
Το λευκό σκηνικό που είχε στηθεί υπήρξε καθηλωτικό, εντυπωσιακές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών που συμπληρώθηκαν από την μοναδική ερμηνεία του χορού συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.
Ο θρήνος της Ηλέκτρας ήταν αυτός που κυριάρχησε αποδεικνύοντας ότι ο τραγικός λόγος του Σοφοκλή έχει την δύναμη να παραμένει πάντα επίκαιρος.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης με δήλωσή του, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη και όλους τους συντελεστές της παράστασης για την συνεργασία που υπήρξε. Παράλληλα ευχαρίστησε το πλήθος των θεατών που προσήλθε στην Αρχαία Δωδώνη.
“Το 2ο Φεστιβάλ βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν μεγάλες παραγωγές με ελεύθερη είσοδο. Ο Δήμος μας επωμίζεται το κόστος των εκδηλώσεων αυτών και με την βοήθεια των χορηγών μας, μπορούμε να παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού χωρίς να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο”, σημείωσε ο Δήμαρχος.
Επεσήμανε δε ότι η αθρόα προσέλευση θεατών και η αδυναμία να καλυφθεί το πλήθος των απαιτήσεων που υπήρξε για παρακολούθηση της παράστασης αποδεικνύουν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο.
“Διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι το επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης μπορεί να γεμίσει όταν υπάρχουν εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας. Δεν έχουμε όμως ακόμη αυτή την δυνατότητα. Οι εργασίες αναστήλωσης είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς ώστε στο άμεσο μέλλον το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης να ανακτήσει τον ρόλο που κατείχε επί δεκαετίες στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου”, τόνισε ο δήμαρχος.
Οι επόμενες εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ Δωδώνης συνεχίζεται την Κυριακή 12 Αυγούστου. Στο αρχαίο θέατρο θα φιλοξενηθεί η “Ελένη” του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.
Στις 26 Αυγούστου, μία μεγάλη μουσική εκδήλωση στο αρχαίο στάδιο, αφιερωμένη στην πανσέληνο. Πρωταγωνιστές ο Νότης Μαυρουδής και η Νένα Βενετσιάνου στην εκδήλωση “Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα”.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου στο αρχαίο στάδιο θα φιλοξενηθεί η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, η οποία παρουσιάζει τα “Πορτρέτα Γυναικών”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ