Κακοκαιρία Daniel- Καρδίτσα: Χωριά χάθηκαν στα νερά, αγωνία για τους κατοίκους- Ανεβασμένοι σε στέγες

Συνεχίζει να σφυροκοπά τη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel, η οποία έχει αφήσει πίσω της τρεις νεκρούς ενώ αγνοούνται τέσσερα ακόμη άτομα.

Ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία Daniel έχει δεχθεί η Καρδίτσα με κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κάτοικοι σε πολλά χωριά στον δήμο Παλαμά, έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και έχουν ανέβει πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι και οι δηλώσεις κατοίκου του δήμου Παλαμά στην ΕΡΤ, η οποία απηύθυνε έκκληση για άμεση βοήθεια καθώς έχουν εγκλωβιστεί 20 άτομα μέσα σε ένα σπίτι, από τα οποία τα 10 είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών.

«Το νερό μέσα σε μία ώρα σκέπασε άλλα έξι σκαλιά και θέλουμε να φύγουμε από εδώ γιατί έχουμε και μικρά παιδιά» σημείωσε στην ΕΡΤ η κάτοικος της περιοχής, Ειρήνη Καλυβιώτη, και συνέχισε: «Είμαστε σε σπίτι γείτονα, πιο ψηλό σπίτι, έχει 15 σκαλιά. Το νερό συνέχεια ανεβαίνει και εμείς φοβόμαστε για τα παιδιά. Καλέσαμε την πυροσβεστική και το 112 αλλά μας είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, περιμένουν τον στρατό».

Η κάτοικος του Παλαμά συνέχισε την περιγραφή της λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν βρέχει. Ανεβαίνουν όμως τα νερά, ανεβαίνει συνέχεια η στάθμη. Όταν ήρθαμε εμείς, στις 4 το πρωί ήταν στο ενάμισι μέτρο και τώρα έχει φτάσει πάνω από δύο μέτρα, εδώ που είμαστε». Παράλληλα, η κ. Καλυβιώτη εξέφρασε τον φόβο πως κόσμος έχει πνιγεί και σημείωσε ότι «οι περισσότεροι έχουν πάει στα πιο ψηλά σπίτια για να προφυλαχτούν. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να φύγουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Την ίδια ώρα, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας από την περιοχή του Παλαμά δείχνει έναν άνδρα να μεταφέρει δύο παιδιά και ένα σκυλί πάνω σε στρώμα θαλάσσης, μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα ορμητικά νερά.

Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια στο Μορφοβούνι

Παράλληλα, σπίτια κατέρρευσαν στο Μορφοβούνι και πολλά χωριά έχουν πλημμυρίσει στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου, ενώ έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, αλλά και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, ανέφερε πως περίπου 10 σπίτια και εγκαταστάσεις έχουν γίνει ακατοίκητα στο Μορφοβούνι λόγω των κατολισθήσεων, ενώ έχουν καταρρεύσει και κατοικίες.

«Κατεβαίνει το βουνό και καταστρέφει σπίτια, έχουν σπάσει δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, ενώ τέσσερα χωριά δεν έχουν νερό αυτή τη στιγμή». Σύμφωνα με τον κ. Νάνο οι δρόμοι δεν είναι προσβάσιμοι, ενώ υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας στα χωριά.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας περιέγραψε στην ΕΡΤ μία απελπιστική εικόνα. «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή… προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες».

Παράλληλα, ο κοινοτάρχης σημείωσε πως 90 άτομα βρίσκονται στο βουνό εγκλωβισμένα, ενώ τόνισε πως από τον «Ιανό» και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στον νομό.

Παρόμοια και η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα, Γιάννης Κοντογιάννης: «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει».

Κακοκαιρία Daniel- Βόλος: Κατέρρευσαν γέφυρες

Στη Μαγνησία η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη με τα ορμητικά νερά να προκαλούν την κατάρρευση της γέφυρας του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια του Βόλου, μίας γέφυρας με ιδιαίτερη σημασία, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Νοτίου Πηλίου.

Η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που κατεβάζει νερά από τις πλαγιές του Πηλίου από τον Άγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια αφού από το πρωί η περιοχή έχει πληγεί από την κακοκαιρία Daniel με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί κατέρρευσε και η μεγάλη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό. Η γέφυρα που βρίσκεται στον Αλμυρό και συνέδεε τον Αλμυρό με τον Πλάτανο, αποτελούσε μέρος του δρόμου Αλμυρού-Σούρπης και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Τα ορμητικά νερά παρασύρουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, ενώ η κατάρρευση της γέφυρας στα Κάτω Λεχώνια έχει αποκλείσει την πρόσβαση προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Οι καταστροφές συνεχίζονται και σε πολλές περιοχές του νόμου Λάρισας, με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους και σπίτια να έχουν πλημμυρίσει.

Στην περιοχή Καστρο της Λάρισας απεγκλωβίστηκαν σήμερα τουλάχιστον 20 άτομα, από ομάδα της 8ης ΕΜΑΚ, η οποία πραγματοποίησε την επιχείρηση διάσωσής του χρησιμοποιώντας βάρκες.

Παράλληλα, ο παραλιακός δρόμος της περιοχής του Αγιόκαμπου στον δήμο Αγιάς έχει κοπεί από τα ορμητικά νερά και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στα Φάρσαλα όπου μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και πέτρες πλημμύρισαν την πόλη με τις καταστροφές να είναι μεγάλες. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται σε ολόκληρες τις περιοχές των περιφερειακών δήμων του νόμου Λάρισας.

Κακοκαιρία Daniel- Τρίκαλα: Υπερχείλισε ο Ληθαίος

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς ο ποταμός Ληθαίος έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα κάποιες γειτονιές της πόλης να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο, ο αντιδήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Λάππας, ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτό: AΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ