Η μετάλλαξη Όμικρον, η ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου και η χαλάρωση των μέτρων συζητήθηκαν εκτενώς στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Αρχικά η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στους 112 νεκρούς του τελευταίου 24ώρου, εφιστώντας προσοχή, ενώ μίλησε και για τη χαλάρωση των μέτρων αλλά και την εκκίνηση της διάθεσης χαπιών για τον κορονοϊό από την προσεχή Δευτέρα.
Είπε ότι θα διατεθούν σε συμπολίτες μας άνω των 18 ετών με κορονοϊό και προβλήματα υγείας. Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια. “Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, είπε η κ. Γκάγκα.
Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό τόνισε κατά την τοποθέτηση της, απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.
Όπως προέβλεψε ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.
Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.
Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Όμικρον καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλίων με Όμικρον. “8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον “, είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δ.
“Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας”, εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως “Η νόσος Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας”.
Όπως προέβλεψε, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων θα βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.
Για ακόμη μία φορά η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι σημαντική η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου ιδίως για την παραλλαγή Όμικρόν.
Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Σε ερώτηση για ποιον λόγο αποφασίστηκε χαλάρωση των μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε: “Συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση της μετάδοσης της Όμικρον.
Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η Όμικρον έχει επικρατήσει και τα νέα κρούσματα ελπίζουμε -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- πως θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μιλάμε για νέα εποχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε λιγάκι πάλι να ζούμε όλοι διαφορετικά”.
Η ίδια αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.
Μαγιορκίνης: Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2 στην Ελλάδα
Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ερώτηση για τα κρούσματα της Όμικρον 2 στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε: “Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2, νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2.
Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης όπως αυτή που καταγράφηκε στην Δανία. Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων.
Σίγουρα υπάρχουν θάνατοι από την Όμικρον. Η αναλογία είναι απλή. Η Όμικρον είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, δεν σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της Όμικρον. Το ότι είναι 5 φορές λιγότερο επικίνδυνη, όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον, είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα”.
Πηγή – φωτο: thetoc.gr