Μίλτος Ζαμπάρας: «Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο και το αποτέλεσμα είναι η πλήρης απαξίωση της Αιτωλοακαρνανίας» (video)

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την κατάργηση δικαστικών δομών στην Αιτωλοακαρνανία.

Την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες στην Αιτωλοακαρνανία από την φημολογούμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη επισήμανε ο βουλευτής. Όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεση τους και στο κλείσιμο του Εφετείου Αγρινίου και στη συγχώνευση των Πρωτοδικείων και το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων.

Ειδικά για τα Πρωτοδικεία Αγρινίου και Μεσολογγίου ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε την ανάγκη της διατήρησης και των δύο Πρωτοδικείων. Η επερχόμενη συγχώνευση τους θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και λειτουργικά και εργασιακά για τους εργαζόμενους στον μεγαλύτερο Νομό της χώρας.

«Η ανάγκη για την ύπαρξη δύο Πρωτοδικείων είναι αυτονόητη, αυταπόδεικτη και πέρα για πέρα ουσιαστική για την ομαλή λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης», επισήμανε ο βουλευτής.

Στην συνέχεια ανέλυσε την σημαντικότητα τόσο του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου που είναι το ιστορικότερο Πρωτοδικείο της χώρας αφού ιδρύθηκε το 1831 και καλύπτει μια περιοχής από το Δήμους Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ναυπακτίας και έχοντας τις απαραίτητες υποδομές όσο και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων, στεγάζεται σε ένα κτίριο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και στεγάζει και το Εφετείο.

Για την δικαιολογία περί εξοικονόμησης πόρων ο βουλευτής τόνισε ότι η εξοικονόμηση δαπανών δεν προκύπτει αφού θα υπάρχουν αναγκαστικά αποζημιώσεις για τα εκτός έδρας των υπαλλήλων.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Υπάρχει μια στοχευμένη απαξίωση της Αιτωλοακαρνανίας με την υποστελέχωση δημοσίων υπηρεσιών, με τα νοσοκομεία που καταρρέουν, με τα Πανεπιστήμια να έχουν κλείσει και σήμερα έρχεται το κερασάκι σε μια πολύ πικρή τούρτα με την απαξίωση και των δικαστικών δομών».

Ο Υφυπουργός κ. Μπούγας απάντησε ότι είναι βαθιά τομή η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και η συγχώνευση των Πρωτοδικείων θα επισπεύσει τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης χωρίς να μας εξηγεί πως ακριβώς θα γίνει αυτό όταν θα μειωθούν τα Πρωτοδικεία αντί να αυξηθούν! Η πραγματική απάντηση είναι βέβαια ότι ήταν στόχος της Παγκόσμια Τράπεζας για την υποτιθέμενη ανάπτυξη ο λόγος της αναμόρφωσης όπως μας εξομολογήθηκε ο ίδιος.

«Έχετε βάλει μια κοινωνία σε κοινωνικό αυτοματισμό, δεν έχει μείνει τίποτα αναπτυξιακό, έχετε βάλει το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι με μια λογική διαίρει και βασίλευε να τσακώνονται σε ποιο τόπο θα είναι το μοναδικό Πρωτοδικείο ενώ είναι αναγκαία και τα δύο, με βάση τα στοιχεία, που έχουν καταθέσει οι επίσημοι φορείς» ανέφερε ο Μ. Ζαμπάρας και συμπλήρωσε: «Αυτό που πάτε να κάνετε δεν είναι προς όφελος της απονομής της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο Μίλτος Ζαμπάρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ