Με επιτυχία και η τρίτη εκδήλωση του Τμήματος Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών

Σπουδαία προσφορά των Ευεργετών και στον Πολιτισμό

Την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση στη μνήμη των Ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» ο Δήμος Ιωαννιτών.
Μετά την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη την Αλεξάνδρα – Ελένη Γκαστή, τον Γεώργιο Μουλαϊμίδη, την Ευθαλία Σούρλα, την Περσεφόνη Κοτρότσιου, την Ελένη Κανδηλά και τον Δημήτριο Κωστόπουλο, ήταν η σειρά να τιμηθεί το έργο και η προσφορά των Βασιλείου Πυρσινέλλα, Ελένης και Αρσένη Γεροντικού.
Και η τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς το ενδιαφέρον των Γιαννιωτών να γνωρίσει καλύτερα τους ανθρώπους εκείνους που με την κληρονομιά τους συνεχίζουν να υπηρετούν το σύνολο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μεγάλο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος σε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η παρούσα Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη των Ευεργετών και την όσο καλύτερη διαχείριση της περιουσίας που κληροδότησαν στο Δήμο.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κώστας Γκόγκος, αναφέρθηκε στη σημασία που έπαιξαν και το ρόλο που συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευεργέτες της πόλης καθορίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό και την πορεία της.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συμβολή των τιμώμενων ευεργετών πολιτισμό, στον τομέα δηλαδή για τον οποίο το Πνευματικό Κέντρο είναι σήμερα υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό στο Δήμο Ιωαννιτών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του Δήμου, Γεωργία Γιώτη, η οποία είχε και την ευθύνη της εκδήλωσης.
Η κ. Γιώτη αναφέρθηκε στο σκοπό της εκδήλωσης τονίζοντας τα εξής:
«Τιμώμενα πρόσωπα απόψε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης μας. Ο Βασίλειος Πυρσινέλλας και ο Αρσένης Γεροντικός. Έλαβαν και οι δύο μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη για πολλούς ανθρώπους απόφαση.
Διέθεσαν τις περιουσίες τους προς όφελος του Κοινωνικού συνόλου και πιο συγκεκριμένα για την προαγωγή του Πολιτισμού της πόλης μας με την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου και για την εκπλήρωση των πολιτιστικών σκοπών αυτού.
Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης ο Πυρσινέλλας, εμπιστεύτηκε την περιουσία του στην τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των συνδημοτών του, γνωρίζοντας ο ίδιος την χρηστή αλλά και αποδοτική διαχείριση από την Πλευρά του Δήμου. Το παράδειγμά του ακολούθησαν ο Αρσένης και η Ελένη Γεροντικού.
Χρέος μας να αναδείξουμε το μεγαλείο τους και να κάνουμε γνωστότερη την ευποιία τους. Οι κοινωφελείς περιουσίες αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για το Δήμο μας. Τομείς όπως ο πολιτισμός, η πρόνοια, κοινωνική μέριμνα και η εκπαίδευση ενισχύονται οικονομικά με αρκετά μεγάλα ποσά ετησίως.
Ακίνητα κληροδοτημάτων που έχουν δώσει λύση στέγασης δομών του Δήμου.
Το σημερινό πνευματικό μνημόσυνο αφιερώνεται στα πρόσωπα που συνδέονται με τον Πολιτισμό. Αποδέκτης και ωφελούμενος των περιουσιών αυτών είναι το νομικό πρόσωπο του Πνευματικού Κέντρου .
Δεσμευόμαστε ως Δημοτική Αρχή ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη βούλησή τους και να πράττουμε τα βέλτιστα για την αξιοποίηση της περιουσίας που κληροδότησαν στην πόλη που τους γέννησε».

Η εκδήλωση, η οποία πλαισιώθηκε μουσικά από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, συνεχίστηκε με τη Μαίρη Ζάγκλη- Μπόζιου, ΕΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, και το Νικόλαο Γεροντικό, συγγενή των ευεργετών, οι οποίοι παρουσίασαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο των Ευεργετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ