Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 56ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα για την δημοκρατική πορεία της Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 56ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου στην Αιτωλοακαρνανία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι 120 δημοσιογράφοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, αναχώρησαν από το Νομό, ενθουσιασμένοι και καταγοητευμένοι από τη φυσική ομορφιά, τα οικοσυστήματα, την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον πολιτισμό, την φιλοξενία και φυσικά την γαστρονομία που απόλαυσαν.

Κατά την Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την επόμενη διετία ο Αυστριακός κ Οtmar Lahodynsky, ενώ Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη η ελληνίδα δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κα. Σάγια Τσαουσίδου..

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων είχε την ιδέα να αποτελέσει αυτό το συνέδριο, εφαλτήριο εξωστρέφειας για το νομό, ώστε να εισέλθει στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης.

Ενισχυτική υπήρξε και η παρουσία του Ελληνικής καταγωγής νέου δημάρχου της περιοχής των Βρυξελλών και πρώην υπουργού Τουρισμού του Βελγίου κ. Χρήστου Δουλκερίδη, ο οποίος με τις ιδέες του συνέβαλε ώστε το «τουριστικό πακέτο» να καταστεί πιο ελκυστική!

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές κκ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος, η πρώην ευρωβουλευτής κα. Μαριέττα Γιαννάκου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, συνέβαλαν ενεργά στη συζήτηση, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ.

Κατά την υποδοχή των συνέδρων, η υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά δήλωσε ότι «Η Αιτωλοακαρνανία έχει κάνει ένα τεράστιο τουριστικό άλμα. Μπαίνει στον τουριστικό χάρτη πολύ δυναμικά. Χαίρομαι πολύ που με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Ελληνικού τμήματος των Ευρωπαίων δημοσιογράφων φέρατε από τόσες πολλές χώρες, δημοσιογράφους, που θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής, σε όλους τους τομείς. Η περιοχή, κάθε χρόνο, αυξάνει τον τουρισμό και γίνεται και πιο ελκυστική.

Επίσης, ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, ανέφερε, ότι. «οι υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί, συμβάλλουν στο να γίνει ο τόπος τουριστικός προορισμός, αλλά και στο να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δομές στην Αιτωλοακαρνανία και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των Fake News και τόνισε ότι «Δεν αποτελούν μόνο ένα πρόβλημα για τη δημοσιογραφία αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. Δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο όσοι παράγουν fake news αλλά κι όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε πεδία μαχών ανά τον κόσμο. Αφήνουν τη ζωή τους εκεί προκειμένου ο πολίτης να έρθει πιο κοντά στην πληροφόρηση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής κ. Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε: «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες , αισθάνονται πως είναι μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Πρέπει η Ευρώπη να στρέψει τα μάτια και στην περιφέρεια για να μείνει ζωντανή γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να κοιτάξουμε τους λαούς, την περιφέρεια, τα πραγματικά προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, η απασχόληση και η ανεργία που αφορά τους νέους ανθρώπους».

Αναφορικά με το ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει δημοκρατική, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να περιορίσουν την ευρωπαϊκή φλυαρία που τους χαρακτηρίζει. Εμφανίζεται να έχουν λύσεις για όλα αλλά τελικά μπορεί να μην έχουν λύσεις για τίποτα. Πρέπει να βγούμε από μία στείρα ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και να βρούμε λύσεις που θα τους καλύπτουν όλους. Οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν αυτονόητες υποχρεώσεις μέσα από ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές».

Ο Σύλλογος των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων επέλεξε να επισκεφθούν οι φιλοξενούμενοι όλους τους μεγάλους Δήμους του νομού, ώστε να γνωρίσουν τις εναλλαγές του τοπίου του, αλλά και την ιστορία του τόπου. Ξεναγήθηκαν με μέριμνα των δημάρχων κ.κ. Παπαναστασίου, Καραπάνου, Αποστολάκη και Λουκόπουλου στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, στη Βόνιτσα και τη Ναύπακτο και φυσικά παντού δοκίμασαν την τοπική γαστρονομία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ