Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των πεσόντων κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella

Θ.Γαλιατσάτος: «Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου την ημέρα αυτή στην χώρα μας και στα νησιά μας για την οικοδόμηση της φιλίας των δυο λαών και την Ευρώπη της ειρήνης και του πολιτισμού».

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην Κεφαλονιά, οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης των πεσόντων κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσία των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και της Ιταλικής ΔημοκρατίαςSergioMattarella.

Ο κ.Mattarella ως προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στην Κεφαλονιά, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των χιλιάδων αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλικής Μεραρχίας AQUI που εκτελέσθηκαν στην Κεφαλονιά από τα Ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 1943 μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών.

Τους κ. Παυλόπουλο και κ.Mattarella, οι οποίοι παρευρέθηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία ταξίδεψαν αυθημερόν για την Κεφαλονιά,υποδέχθηκε στο Αργοστόλι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Η τελετή Μνήμης των Πεσόντων της Μεραρχίας Aqui , όπου φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη σφαγή της Μεραρχίας Aqui, πραγματοποιήθηκε στο λόφο του Αργοστολίου, στο Φανάρι, όπου βρίσκεται το Μνημείο των Ιταλών πεσόντων. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων πρώτα από τον κ.Mattarellaκαι εν συνεχεία από τον κ.Παυλόπουλο. Νωρίτερα αποδόθηκαν τιμές από ιταλική διμοιρία, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Αντίστοιχα, κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν ο Έλληνας και ο Ιταλός Πρόεδρος Δημοκρατίας και στο Μνημείο Εθνικής
που βρίσκεται στο Αργοστόλι και είναι αφιερωμένο στους Κεφαλονίτες αγωνιστές που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ.Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί μας, κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Giorgio Napolitano, την 25η Απριλίου 2007, αποτίουμε σήμερα, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Φίλο και μεγάλο Ευρωπαίο κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο ενός κορυφαίου συμβολισμού, φόρο τιμής στην Μνήμη των Ιταλών της Μεραρχίας Acqui , οι οποίοι έπεσαν, εδώ στην Κεφαλονιά, θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Με τον τρόπο αυτόν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παυλόπουλος, «αποδεικνύουμε ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν’ αγωνισθούμε εναντίον όλων των άκρως επικίνδυνων αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων λαϊκισμού, όπου και αν αναφύονται, τα οποία «νοσταλγούν» το φασισμό και το ναζισμό, για να υπερασπισθούμε απέναντί τους το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος».

Το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσαν μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού και της χώρας, και εκπρόσωποι διοικητικών, ιερατικών και κοινωνικών φορέων.

Κατάθεση στεφάνου και στην Κέρκυρα

Κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κέρκυρα στο μνημείο της «Ελληνοιταλικής φιλίας και Eιρήνης», στον Κήπο του Λαού. Εκεί ιταλική διμοιρία απέδωσε τιμές και εν συνεχεία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.

Τον κ. Mattarella συνόδεψε στο ταξίδι του από την Κεφαλονιά στην Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο οποίος και τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ι.Καποδίστριας. Στην υποδοχή παρευρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιταλίας στην Κέρκυρα Giancarlo Bringiotti .

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου αναχώρησε για τη Ρώμη.

Στη σύντομη συνομιλία τους κατά την αναχώρηση του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Mattarella ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την υποδοχή και την φιλοξενία στα δυο νησιά, ενώ ο κ.Γαλιατσάτος εξήρε τον μεγάλο συμβολισμό που έχει η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου την ημέρα αυτή στην χώρα μας και στα νησιά μας για την οικοδόμηση της φιλίας των δυο λαών και την Ευρώπη της ειρήνης και του πολιτισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ