Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τον δυτικό κόσμο συνεχίζουν να οδηγούν σε πτωτική πορεία τις διεθνείς μετοχικές αγορές. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο S&P500 και ο MSCI EΜ καταγράφουν απώλειες 0,51% και 13,03%, αντίστοιχα.
Η διεθνής οικονομία εξακολουθεί να κινείται στο περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, με τις Κεντρικές Τράπεζες να προβαίνουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Η Fed προτίθεται να προχωρήσει σε συνολικά επτά αυξήσεις επιτοκίων για το 2022. Η ECB, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του πληθωρισμού, προτίθεται αρχικά να ολοκληρώσει το ΑPP και στη συνέχεια να προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες του Μαρτίου που θα αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο και τις υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών. Η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας αντικατοπτρίστηκε στην ενίσχυση των αποδόσεων της αμερικανικής 10ετίας και 2ετίας (2,18% και 1,94% αντίστοιχα), η οποία οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες, τόσο στην πλευρά του πληθωρισμού όσο και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα, τα ασφαλή καταφύγια, όπως το δολάριο και ο χρυσός, σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας, όπως είναι αυτή που διανύουμε, ενισχύθηκαν και αυτά σημαντικά.
Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ειδικότερα, για τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή. Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της. Η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη κατανάλωση, λαμβανομένου του covid-19, συνεχίζει να υποστηρίζει θετικά την τιμή του χυμού. Για το βαμβάκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και η παρατεταμένη ξηρασία στη Νότια Αμερική επιδρούν θετικά στην τιμή του. Το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του. Το ρύζι, δύναται να υποκαταστήσει το ακριβό σιτάρι, λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο (+12,05%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+6,62%). Ο λόγος της ανόδου ήταν η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, οδηγώντας σε νέα ιστορικά υψηλά την τιμή του. Παράλληλα, από την πλευρά της Κίνας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, φαίνεται να ανακόπτεται, σχετικά, ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης, με ενδείξεις κάποιας ενίσχυσης, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. Ανασταλτικό παράγοντα πιθανά να αποτελέσει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του δολαρίου, στον απόηχο της απόφασης της Fed, αλλά και η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αναμένονται να δράσουν αρνητικά, ανακόπτοντας την ανοδική κίνηση στις τιμές των εμπορευμάτων μεσοπρόθεσμα.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Επισυνάπτεται το 3ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2022, της Τράπεζας Πειραιώς.