Ν. Ανδρουλάκης: Θέλω μια ειρηνική νίκη στις 12 Δεκέμβρη

«Η νίκη μου θέλω να είναι μια ειρηνική νίκη. Με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα. Αυτό είναι για μένα η πυξίδα, ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας και έφεραν διχόνοια, δεν με αφορούν και δεν θα τις ακολουθήσω» ξεκαθάρισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα», στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

«Δεν απευθύνομαι μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν. Απευθύνομαι και στους 270.000 πολίτες. Δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή, θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό, σοσιαλδημοκρατικό, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Θα είμαι εγγυητής και της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ζητώ από όσους μας τίμησαν, να έρθουν να μας ξανατιμήσουν και τους δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι μπορώ, δεν θα τους απογοητεύσω ποτέ».

Ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. «Είναι άλλη η πρώτη και άλλη η δεύτερη εκλογή. Είναι μια μάχη που ξεκινάει από το μηδέν. Θα κάνω την ίδια πολιτική εκστρατεία με τους ίδιους όρους. Δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια, με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους, να πάμε ενωτικά, για να φέρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές». 

Δίνοντας απαντήσεις σχετικά με το θέμα του «4-2-1», ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός ότι ήμουν γραμματέας, δεν ευσταθεί. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2012, εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013 και μάλιστα διαφώνησα δημοσίως για αυτή την πρακτική. Επιπλέον, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που εξελέγην το 2013, εξελέγην υπό έναν όρο, ότι όσοι μπήκαν στο 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Με δική μου ψηφοφορία λοιπόν και επειδή διαφωνούσα με το 4-2-1». Άρα «όχι μόνο δεν ισχύει, για μένα είναι αδιανόητα τέτοια fake news. Η δική μου άποψη ήταν όχι μόνο κατά του 4-2-1, αλλά έκανα και το καταστατικό μας, ώστε όσοι το εκμεταλλεύτηκαν, να αποκλειστούν από τα κεντρικά όργανα και να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες».

Εξηγώντας αναλυτικά τις θέσεις του για το θέμα της ειδική πλειοψηφίας στο Συμβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Το βέτο για τα ενταξιακά το θέλουμε και δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία, για θέματα κυρώσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο, αυτά που λέω τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε τότε να αλλάξουμε το Ευρωσύνταγμα, με άρθρα στον ξένο τύπο εκείνης της εποχής (Politico), ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας στις διαπραγματεύσεις. Επίσης σε άρθρο του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, είχε τονιστεί ότι ο Υπ. Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ήθελε την ειδική πλειοψηφία. Άρα εμείς συμφωνούσαμε τότε, αλλά τώρα υπάρχει άλλη άποψη;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου, πρόσθεσε ότι «το βέτο που μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, δεν είναι το ίδιο βέτο, να σταματήσουμε και αυτά τα fake news. Η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ με κάτι που δεν αλλάζει, πως ότι όταν εντάσσονται οι χώρες, χρειάζεται ομοφωνία για να μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό δεν αλλάζει.  Αυτό που λέω είναι για θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εξειδικεύοντας σχετικά, ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε: «Θέλουμε να βάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία; Ο Όρμπαν εκβιάζει και δεν παίρνουν κυρώσεις γιατί θέλουμε ομοφωνία».

Επιπλέον, το θέμα θα μπορούσε να έχει και εφαρμογή στην κατάργηση των φορολογικών παραδείσων και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ: «Δεν μπορεί σήμερα στην Ευρώπη να υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και να μην υπάρχει μια ειδική πλειοψηφία να τους καταργεί και να χάνουμε δισεκατομμύρια οι Έλληνες πολίτες. Τρίτο θέμα, ο Προϋπολογισμός. 110 δισ. έχασε η ΕΕ από τους εκβιασμούς Ορμπάν, Πολωνών, Ολλανδών από τις επιδοτήσεις. Από αυτά, 3 δισ. έχασε η Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Τα λέω αυτά γιατί θέλω να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Κοιτάμε μπροστά ,ο κόσμος θέλει αλλαγές. Θέλει μια Ελλάδα ισχυρή μέσα σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης».

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η ισχυρή εναλλακτική επιλογή στον δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 πολιτών δείχνει τη δυναμική της παράταξης και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Όσον αφορά την επικράτηση του στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε σχετικά: «Δεν περίμενα μια τόσο μεγάλη διαφορά, όμως έβλεπα όπου πήγαινα σε όλη την στην Ελλάδα, σε συναντήσεις, σε εκδηλώσεις, το ζήτημα της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτών που θέλουν την παράταξη ισχυρή και περήφανη, για να υπάρχει μια επιλογή έναντι της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και το μεγάλο ποσοστό, δείχνει σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν η παράταξη να αλλάξει σελίδα. Πολλοί θεωρούν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή και τώρα ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει. Όπως επίσης και το θέμα της ενότητας. Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τις πάρα πολλές εσωτερικές αναταράξεις, οπότε είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Και η πολιτική αυτονομία, διότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν καμία μα καμία συζήτηση με με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν ένα κόμμα ισχυρό, αυτόνομο, που να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια». 

«Σίγουρα έχουν έρθει και παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει άλλη επιλογή στις τελευταίες εθνικές ή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όμως είναι άνθρωποι που ανήκουν στον προοδευτικό κόσμο της χώρας και θέλουν μια εναλλακτική επιλογή έναντι του σημερινού δικομματισμού», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι το timing είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, διότι η ΝΔ κάνει πάρα πολλά λάθη, με την πανδημία, με την οικονομία και από την άλλη δεν υπάρχει μια στιβαρή αντιπολίτευση να τα αναδείξει και να δώσει άλλες απαντήσεις».

Επιπλέον, σχετικά με την προέλευση πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, «ένα μεγάλο κομμάτι ήταν ψηφοφόροι που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, έχουν μετανιώσει και θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια στον χώρο μας. Προφανέστατα υπάρχουν και άνθρωποι που στον φόβο του Τσίπρα ψήφισαν Μητσοτάκη, κι ήρθαν τώρα γιατί θέλουν να δώσουν μια νέα ευκαιρία στην παράταξή μας. Όμως, η ουσία είναι μία. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και θέλω να σας δώσω ένα στοιχείο: Η ΝΔ που έχει 5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ψήφισαν 410.000 κι εμείς 270.000. Αυτό δείχνει μια τεράστια δυναμική. Εάν λοιπόν κάνουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, είμαστε ενωμένοι, αναδείξουμε μια νέα γενιά στελεχών και χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα πάρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό». 

«Το κόμμα δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα το οποίο θα αιωρείται από την κοινωνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για την Παράταξη της επόμενης ημέρας. «Θα είναι ένα κόμμα βάσης, με οργανώσεις, με κοινωνικά δίκτυα, το οποίο θα είναι και πολύ μεγάλη κοινωνική δύναμη. Προσωπικά το δικό μου στοίχημα είναι, το πολιτικό μας πρόγραμμα να είναι αυτό που θα οικοδομήσει τις συμμαχίες με τους πολίτες, και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και του προοδευτικού κέντρου, και της προοδευτικής αριστεράς. Να είναι δηλαδή ένα πολιτικό πρόγραμμα που ενοποιήσει δυνάμεις κοινωνικά, και θα αγκαλιάσει στο πραγματικό εύρος. Απεδείχθη χθες περίτρανα ότι η ιστορική και κοινωνία ρίζα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι πολύ μεγάλη στην ελληνική κοινωνία». 

Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση του Β’ γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη, όπως τίμησα τους συνυποψηφίους μου θα τιμήσω και τώρα τον συνυποψήφιο μου».

«Εγώ προφανέστατα θέλω διάλογο, συζήτηση, δεσμεύσεις και θα αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα με πολιτικό πολιτισμό», πρόσθεσε σχετικά με τη συζήτηση για debate μεταξύ των δύο φιναλίστ. «Φέρθηκα θεσμικά την προηγούμενη περίοδο με τους συνυποψηφίους μου, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους 4 συνυποψηφίους μου πριν την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε». Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση με το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους 4 συνυποψηφίους μας και το κάναμε», πρόσθεσε. «Εγώ το λέω δημοσίως, όπως το είπα και την προηγούμενη φορά. Και είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε για να μπουν τα κριτήρια και να επιτευχθεί».

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να μη χαθεί ξανά το μομέντουμ: «Εγώ θα αγωνιστώ σαν να είναι μια νέα εκλογική μάχη με έναν και μόνο στόχο. Η Παράταξή μας να μην χάσει την προίκα των 270.000 [ψηφοφόρων]. Ίσα ίσα να την ενδυναμώσει και μέσα από ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα, την επόμενη Δευτέρα να βγει πολύ ισχυρή. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ