Ν. Φαρμάκης: Προεκλογική φιέστα ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής με έργα 15ετίας αλλά και έργα που… δεν έχουν ξεκινήσει!

Ως «άλλη μια προεκλογική φιέστα πληρωμένη βέβαια από χρήματα των πολιτών της Περιφέρειας» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, τον απολογισμό της περιφερειακής Αρχής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι ο απολογισμός του 2018, μόνο κατ’ όνομα είναι τέτοιος, αφού σε άλλες περιπτώσεις αφορά έργα που ξεκίνησαν ακόμα και πριν 15 χρόνια και σε άλλες, αναφέρεται σε έργα και δράσεις που θα ξεκινήσουν στο μέλλον.
«Το 2018 υπήρξε μία πολύ δύσκολη χρονιά  για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ιδίως από πλευράς προκλήσεων σε θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στα ζητήματα ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι με βάση τον απολογισμό ήταν «άλλη μια χρονιά μεγάλων υποσχέσεων και χαμένου χρόνου» για την περιφερειακή Αρχή.
«Εγώ και οι συνεργάτες μου, δυστυχώς για εσάς, διαβάζουμε τα κείμενα που μας στέλνετε και δεν μένουμε σε γενικόλογες τοποθετήσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο «απολογισμός του 2018», δεν είναι τίποτα παραπάνω από συρραφή παλαιών έργων και έργων που δεν έχουν καν ξεκινήσει, για καθαρά προεκλογικούς λόγους.
Για παράδειγμα, ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η κατασκευή της μικρής περιμετρικής της Πάτρας ξεκίνησε πριν 15 χρόνια και στοίχισε πάνω από 75 εκ. ευρώ, κάτι που δεν τιμάει ούτε την περιοχή, ούτε – φυσικά – και την περιφερειακή αρχή. Αντίστοιχο είναι και το έργο βελτίωσης της επαρχιακής οδού από τα Κρέστενα μέχρι τον Επικούρειο Απόλλωνα στην Ηλεία, που ξεκίνησε το 2011.
Και από την άλλη πλευρά, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι στον απολογισμό, αναφέρονται έργα που δεν έχουν καν ξεκινήσει, όπως η βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού από την Πάτρα μέχρι το Αίγιο και της εθνικής οδού από το Μεσολόγγι μέχρι το Μενίδι (μέσω Αγρινίου). «Από τη σελίδα 13 έως τη σελίδα 16 και στο αντίστοιχο Παράρτημα των Υποδομών, έχουμε έργα που τώρα ξεκινάνε, μετά από 4 χρόνιά διοίκησης, που βέβαια θα τα δούμε να μας γεμίζουν σελίδες στον απολογισμό του 2019 του 2020.  Βέβαια, επειδή τότε θα είστε εσείς στη θέση μου, σας υπόσχομαι ότι εμείς στον απολογισμό μας θα βάλουμε μόνο όσα γίνονται τη στιγμή που γίνονται και χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε μακέτες αντί για φωτογραφίες» σημείωσε.
Ακόμα, σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ και αντίθετα με τους πανηγυρισμούς της περιφερειακής Αρχής, ο κ. Φαρμάκης υπήρξε πολύ συγκεκριμένος: «Αν προχωρήσουμε με την σημερινή ταχύτητα θα φτάσουμε στον τελευταίο χρόνο, το 2023, και θα πρέπει να δαπανήσουμε περίπου το 46% των πόρων του Προγράμματος» είπε, τονίζοντας πως αυτό προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στην Πάτρα μεταξύ 22-10-2018 & 23-10-2018.
«Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας» υπογράμμισε, παραθέτοντας και όλα τα αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την υστέρηση στις ροές χρημάτων του ΕΣΠΑ. «Κύριε Κατσιφάρα, μπορεί να πανηγυρίζετε για τα πολλά έργα που ενέταξαν οι υπηρεσίες τελευταία, όμως η αλήθεια είναι ότι αργήσατε και τώρα κάνετε για άλλη μια φορά προεκλογικές εξαγγελίες» τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε πως τις επόμενες μέρες θα επανέλθει στο ζήτημα της αδυναμίας την νυν διοίκησης να σχεδιάσει, οργανώσει και προγραμματίσει έργα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένο σχέδιο, σημειώνοντας πως το 2018 ήταν ακόμα μία χαμένη χρονιά για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ