Στην κλιμάκωση της επίθεσης και σε βάρος των φτωχών αγροτών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019.

Έκανε λόγο για άγρια φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα, με αποτέλεσμα οι φτωχοί αγρότες να πληρώνουν 33 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ όπως είπε, αν δεν είχαν κερδίσει το αφορολόγητο όριο με τα μεγαλειώδη μπλόκα τους, θα πλήρωναν επιπλέον 260 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με το ΦΠΑ που είναι στα ύψη, με την απληρωσιά και τις τιμές που κατρακυλάνε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πιο φτηνή από το νερό. Σημείωσε επίσης ότι ο φορομπηχτικός ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για βασικές ασθένειες, όπως είναι ο δάκος που έχει πλήξει την ελαιοκαλλιέργεια.

Πρόσθεσε ότι οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όχι όμως οι αγρότες και τόνισε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έγινε για τους αγρότες δεν αφορά το 80% του αγροτικού πληθυσμού. Για τις συντάξεις σημείωσε ότι η κατώτερη είναι 330 ευρώ και για 30 χρόνια εργασίας ο αγρότης λαμβάνει 24 ευρώ μηνιαία εθνική σύνταξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ