Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος στην Ιθάκη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν η αφορμή για να πραγματοποιήσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος μια ακόμη ποιμαντική επίσκεψη στο δεύτερο μεγάλο νησί της Θεοσώστου Επαρχίας, την Ιθάκη.
Μετέβη, λοιπόν, αυθημερόν στο νησί της Παναγίας της Καθαριώτισσας και τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, περιστοιχούμενος από τους ιερείς του νησιού, στο Βαθύ πρώτα, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ιθάκης και στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος Ιθάκης. Στη συνέχεια ανέβηκε στον Σταυρό και τέλεσε τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις» στο Δημοτικό Σχολείο της Βόρειας Ιθάκης.
Η επίσκεψη αυτή του Επισκόπου είχε ιδιαίτερη σημασία για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που επιμένουν να ζουν στο νησί, καθώς φανέρωσε και πάλι την αγάπη και το στοργικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτου μας για όλα ανεξαιρέτως τα πνευματικά του παιδιά.
Αλλά και σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, του Μεγανησίου και του Καλάμου οι σχολικές κοινότητες ζήτησαν το φωτισμό του Θεού με την καθιερωμένη ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσαν οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας, οι οποίοι μετέφεραν στους παρισταμένους τις ευχές και τις πατρικές συμβουλές που ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στους μαθητές για το νέο τους ξεκίνημα.
img_0028
img_0005
img_0008
Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης προς τα παιδιά του Δημοτικού
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,
Χτύπησε ξανά το κουδούνι του Σχολείου σας και ήρθαμε εδώ, σαν πατέρες σας πνευματικοί, για να προσευχηθούμε μαζί μ’ εσάς και μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς σας, ώστε ο Θεός να σας ευλογεί και φέτος και πάντοτε στα μαθήματα και στη ζωή σας!
Με τον Αγιασμό που μόλις τώρα τελέσαμε, παρακαλέσαμε πολύ απλά το Θεό μας:
«Πανάγιε Θεέ μου, Εσύ που είσαι η αστείρευτη Πηγή της σοφίας και κάθε καλού, Εσύ που δημιούργησες στον κόσμο όσα βλέπουμε κι όσα δε βλέπουμε, άκουσε την προσευχή που Σου απευθύνουμε με πολλή ταπείνωση.
Δυνάμωσε τους γονείς και τους δασκάλους μας, για να μας συμβουλεύουν σωστά.
Κι εμάς, προστάτεψέ μας, για να βαδίζουμε στο δρόμο σου με ειρήνη και αγάπη. Φώτισε το νου μας, για να κατανοούμε το λόγο σου και να κάνουμε το θέλημά Σου το άγιο. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ωφελήσουμε τους εαυτούς μας, τους γονείς, τα αδέρφια μας, την Πατρίδα μας και τον κόσμο μας ολόκληρο.
Βοήθησέ μας να δίνουμε χαρά και ευχαρίστηση στους δασκάλους μας, στην οικογένειά μας και στους ανθρώπους που μας αγαπούν και νοιάζονται για μας, αλλά και στους ανθρώπους που υποφέρουν κι έχουν ανάγκη την αγάπη μας. Στείλε μας πλούσια τη Χάρη Σου και αξίωσέ μας να περάσουμε με ησυχία και προσοχή την περίοδο των σχολικών  μας μαθημάτων.
Βοήθησέ μας να μαθαίνουμε «του Θεού τα πράγματα» και να εργαζόμαστε με σοφία σε κάθε προσπάθεια της ζωής μας, για να δοξάζεται έτσι το Πανάγιο Όνομά Σου στους αιώνες. Αμήν».
Αγαπήστε, καλά μου παιδιά, το Σχολείο σας, τη μελέτη, την προσπάθεια!
Αγαπήστε πριν και πάνω απ’ όλα τον Θεό μας και τον αδελφό μας, τον άλλο άνθρωπο! Μ’ έναν καλό λόγο, με τη φιλία σας κι όπως μπορείτε, δείξτε την αγάπη σας στο συμμαθητή σας που είναι στενοχωρημένος, δυσκολεύεται στα μαθήματα ή δεν έχει φαγητό…
Φροντίστε να είστε επιμελείς στη μελέτη σας, αλλά και να βρείτε χρόνο για το παιχνίδι –τώρα, που είστε παιδιά και είστε στην ηλικία του παιχνιδιού- αλλά και για δραστηριότητες που έχουν να σας ωφελήσουν πολύ στη ζωή σας.
Μια τέτοια δραστηριότητα, ευχάριστη και ωφέλιμη, είναι και οι «Παιδικές Συντροφιές», τα κατηχητικά σχολεία, που ξεκινούν και φέτος στις Ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016. Θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε και εκεί!
Αγαπητά μου παιδιά,
Ολόψυχα σας εύχομαι συνεχώς να προοδεύετε στη ζωή σας και ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης προς τα παιδιά του Γυμνασίου
Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς δεχθείτε, παρακαλώ, τις πατρικές μου ευχές για την φετινή σας προπόνηση στο στάδιο της γνώσης και της αρετής!
Εμείς, ως πατέρες σας πνευματικοί, είμαστε εδώ, για να αγωνιστούμε μαζί σας με την προσευχή· με ενδιαφέρον πατρικό· υπενθυμίζοντας τις πνευματικές αξίες, με τις οποίες η Πίστη του Χριστού τροφοδοτεί ουσιαστικά τον κόσμο.
Αγαπητά μου παιδιά,
Πριν ένα μήνα περίπου ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο, στη Βραζιλία. Χιλιάδες αθλητές αγωνίστηκαν στο δρόμο, στις ρίψεις, στα άλματα, στην πάλη και στα άλλα αθλήματα. Λίγοι κέρδισαν μετάλλια, όλοι όμως απόλαυσαν την χαρά της συμμετοχής με τον ενθουσιασμό της προσπάθειας και την εμπειρία του αγώνα. Είχαν προηγουμένως προπονηθεί σκληρά για χρόνια πολλά.
Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ένας από τους Προστάτες σας Αγίους, τους Τρεις Ιεράρχες, προβάλλει σαν πρότυπα στους μαθητές, τους αθλητές, λέγοντας:
«Η ανθρώπινη ζωή έχει το δικό της στόχο, αλλιώς θα γυροφέρνουμε μέσα στη ζωή άσκοπα. Στους γυμναστικούς αγώνες και στους μουσικούς επίσης διαγωνισμούς, όποιος λαβαίνει μέρος, έχει υπ’ όψη του το αντίστοιχο στεφάνι. Όποιος αθλείται στην πάλη ή στο παγκράτιο, δεν χάνει τον καιρό του να παίζει κιθάρα ή αυλό.
Για παράδειγμα, ο χειροδύναμος αθλητής Πολυδάμας, πριν κατέβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναχαίτιζε καταμεσής του δρόμου τα άρματα που έτρεχαν και μ᾿ αυτό τον τρόπο δυνάμωνε τους μυς του. Και όλοι οι Ολυμπιονίκες γυμνάζονταν, για να είναι έτοιμοι στα αγωνίσματά τους. Αν όμως ότι τους έτρωγε η περιέργεια και χασομερούσαν άσκοπα, θα κέρδιζαν τον κότινο; Θα δοξάζονταν; Θα προκαλούσαν το θαυμασμό με τη σωματική τους δύναμη;
Και μια που ο λόγος για στεφάνια κι αθλητές. Τι τραβούν αυτοί οι άνθρωποι! Αυξαίνουν τη δύναμή τους με πολύ ιδρώτα και κόπους στα γυμναστήρια… Γενικά, περνούν δύσκολη ζωή, προκειμένου να προετοιμασθούν για τον αγώνα. Και μόλις κατάλληλα ετοιμασθούν, μπαίνουν στο στάδιο, περνώντας κόπους και λαχτάρες, ώσπου να κερδίσουν ένα στεφάνι από χορτάρι ταπεινό και ν’ αναγορευθούν νικητές..»
Ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, είχε πει πως «είναι δύσκολο πράγμα να γίνει κανείς άνθρωπος καλός». Ένας άλλος, ο Βίας από την Πριήνη, αποχαιρετούσε κάποτε το γιο του, που έφευγε για την Αίγυπτο. Κι όταν το παιδί τον ρώτησε με ποια πράξη του θα τον ευχαριστούσε περισσότερο, του αποκρίθηκε: «Αν αποκτήσεις εφόδιο για τα γηρατειά σου» -εννοώντας, βέβαια, την αρετή.
Αυτήν την αρετή και την αγιότητα εύχομαι να κατακτήσετε στη ζωή σας κι εσείς, αγαπητά μου παιδιά. Η πνευματική προπόνηση στο σχολείο θα σας προετοιμάσει κατάλληλα.
Κι η Εκκλησία μας, ένα άλλο πνευματικό Γυμναστήριο, σας περιμένει πάντοτε με αγάπη μαζί με τους φίλους σας, ιδιαιτέρως φέτος από την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, που ξεκινούν οι «Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή οι ομάδες διαλόγου και επικοινωνίας με νέους της ηλικίας σας, που θα λειτουργούν στην Ενορία ή την περιοχή σας. Θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε και εκεί!
Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!
Λευκάδα, 12 Σεπτεμβρίου 2016
Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης Θ ε ό φ ι λ ο ς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ