“Ο τρελός Πιερό” την Τρίτη (15/02) στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ

Η κινηματογραφική λέσχη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιστούτο

την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 , στις 9.30 το βράδυ

στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ

θα προβάλει την ταινία :

Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ

«Οι ταινίες είναι σαν πεδία μάχης. Έρωτας, μίσος, δράση, βία, θάνατος – με μια λέξη συναισθήματα.»

Είσοδος ελεύθερη

O Πιερό εγκαταλείπει την γυναίκα και την κόρη του και το σκάει από το Παρίσι με έναν παλιό έρωτα, προσπαθώντας μαζί να αποφύγουν τους επαγγελματίες Αλγερινούς δολοφόνους που την καταδιώκουν. Μετακινούνται διαρκώς στη Μεσόγειο και στην διάρκεια του ταξιδιού φιλοσοφούν για τα πάντα.

Ένα σινεφιλικό στολίδι για όσους αντέχουν ένα σινεμά υψηλής νοημοσύνης. Ο αρχιερέας τής Νουβέλ Βαγκ είπε να καταρρίψει κάθε κανόνα αφήγησης, διατηρώντας έναν σταθερό κορμό αυτής. Πώς το πετυχαίνει; Πολύ απλά, η ροή της πλοκής συνεχίζεται κανονικά, αλλά όσα ακούτε κι όσα συμβαίνουν δεν βγάζουν και πολύ νόημα πάνω στον κεντρικό άξονα. Φάλτσα συγχορδία; Το αντίθετο. Είναι σαν να παρακολουθείς δύο έργα, το ένα άκρατα φιλοσοφικό και το άλλο μεταμοντέρνο νουάρ. Μια μίξη που μοναχά ένας τρελός θα έκανε να λειτουργήσει κι ο Godard είναι από τους τρελούς της έβδομης τέχνης που αγαπήσαμε…

Ταινία ορόσημο της νουβέλ βαγκ, ερωτικό γράμμα στον κλασικό αμερικανικό κινηματογράφο και αναρχικό ποίημα για τη ρομαντική ουτοπία της επανάστασης. Ο Γκοντάρ σκηνοθετεί με απαράμιλλη κομψότητα μια από τις επιδραστικότερες ταινίες του μεταπολεμικού σινεμά, η οποία διατηρεί την αβάσταχτη ελαφρότητα ενός σέξι και παιχνιδιάρικου φιλοσοφικού δοκιμίου.

Γαλλία, 1965, Έγχρωμο

Παραγωγή: Ζορζ ντε Μπορεγκάρντ

Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ

Σενάριο: Ζαν Λικ Γκοντάρ

Πρωταγωνιστούν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ανα Καρίνα, Γκρατζιέλα Γκαλβάνι, Σάμιουελ Φούλερ

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη

στο Δημοτικό κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ στις 9.30 το βράδυ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ