Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού – Μήνυμα του Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη

Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Στο  μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας  Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρει :  

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί και γονείς,

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού υπογραμμίζει το κοινό χρέος να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της μια από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής.

Η ημέρα αυτή είναι απλώς μια υπενθύμιση. Καθημερινά πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις ώστε η βία με οποιαδήποτε μορφή της να μείνει οριστικά έξω από το σχολείο και έξω από την κοινωνία. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: «καμία ανοχή στον φόβο, καμία σιωπή στη βία».

Οι συμπεριφορές που πληγώνουν τις παιδικές και εφηβικές ψυχές δεν είναι ανεκτές. Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του. Κάθε παιδί δικαιούται να νιώθει ελεύθερο απολαμβάνοντας τον σεβασμό, τη στήριξη και την αποδοχή.

Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εργαζόμαστε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη, από τη σχολική χρονιά που διανύουμε, βλέπετε να έχουν αλλάξει πολλά στη μαθητική καθημερινότητα. Ο νέος σχολικός κανονισμός, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, η αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, τα προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και η αύξηση των Δράσεων Ενεργού Πολίτη στο ωρολόγιο πρόγραμμα αποτελούν μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έχουμε υλοποιήσει.

Η εφαρμογή κάθε νέας πολιτικής δεν είναι πάντα εύκολη, όπως αυτή της απαγόρευσης της εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο είναι ένα μέτρο που πέτυχε γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν αναγκαίο και αγκαλιάστηκε από τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες αλλά, κυρίως, από τη μαθητική κοινότητα.

Θα ήθελα να κλείσω το σημερινό μήνυμα με μία προτροπή στις μαθήτριες και τους μαθητές. Σπάστε τη σιωπή, μιλήστε με θάρρος για οποιοδήποτε περιστατικό βίας, μικρότερο ή μεγαλύτερο, το οποίο βιώνετε ή του οποίου έχετε υπάρξει μάρτυρες. Είμαστε και θα είμαστε όλοι δίπλα σας.

Ο στόχος είναι κοινός: η περιθωριοποίηση της βίας και του φόβου. Η αληθινή δύναμή σας είναι ο σεβασμός και η αλληλεγγύη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ