Παπαστράτειος Βιβλιοθήκη : Εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων ενοτήτων από την πραγματεία του Αριστοτέλη που φέρει τον τίτλο «Ηθικά Νικομάχεια».

Στα «Ηθικά Νικομάχεια» ο φιλόσοφος αναπτύσσει με μεθοδικότητα την ηθική θεωρία του, η οποία αποτέλεσε μία ιδιοφυή συγκεφαλαίωση των ηθικών συλλήψεων του ελληνικού πολιτισμού, καθοριστική για τις μετέπειτα μελέτες στον τομέα της ηθικής θεωρίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν επιλεγμένες ενότητες του έργου, με τρόπο που προσδοκά να αναδείξει τα ζητήματα που ανακινούνται στο κείμενο και τη συλλογιστική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.

Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική μελέτη και να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ερμηνεία της αριστοτελικής ηθικής.

Ένας δεύτερος στόχος μας είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.

/ I 3 Ο ~

«περί δε της ευδαιμονίας, τι εστίν, αμφισβητούσι
και ουχ ομοίως οι πολλοί τοις σοφοίς αποδιδόασιν.»

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από 16:00 έως 19:00 μ.μ., με εισηγητές τους κυρίους Παύλο Κόντο και Χάρη Ταμπάκη.

Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και μαθητές της γ’ γενικού λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί με οδηγό το συγκεκριμένο κείμενο.

Θα μελετηθούν επιλεγμένες ενότητες της αριστοτελικής πραγματείας των Ηθικών Νικομαχείων, με έμφαση στις διδασκόμενες στο Γενικό Λύκειο. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις ώρες: 16:00-19:00.

Η δραστηριότητα συνδιοργα- νώνεται από την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο) (filologoiaitoloakarnania.blogspot .com/)

Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής, στο μέτρο των διαθέσιμων θέσεων.

Εγγραφή κατόπιν μηνύματος στο vivliothiki@agrinio.gr ή στο papastrateiosvivliothiki @gmail.com

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ