Πεζοπορικοί περίπατοι στη Λευκάδα

Προτάσεις για πεζοπορικές εξορμήσεις στη Λευκάδα από το βιβλίο της Lida Out Lefkada on Foot.

Απόλπαινα – Μποτσάρες – Φαράγγι της Μέλισσας – Απόλπαινα
(3 ½ ώρες) 12,7 χλμ

Αυτός είναι ένας περίπατος γεμάτος ποικιλία, που περνά μέσα από τους ελαιώνες του χωριού Απόλπαινα, φτάνει στο εντυπωσιακό Φαράγγι της Μέλισσας (για λεπτομερή περιγραφή του φαραγγιού δείτε τους περιπάτους στους Σφακιώτες [σελ.21]) και στο γυρισμό απολαμβάνει κανείς τη φανταστική θεά της πόλης της Λευκάδας και της ενδοχώρας.
1_zpsvob7lrzp
Ο δρόμος από την πόλη της Λευκάδας προς τον Άγιο Νικήτα στρίβει απότομα προς τα δεξιά κοντά στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού Απόλπαινα, ένα κτήριο βαμμένο με απαλό κίτρινο χρώμα και μια μικρή πλατεία μπροστά. Θα δείτε ένα τηλεφωνικό θάλαμο και στη στροφή του δρόμου ένα καθρέφτη για την κίνηση. Ακολουθήστε το δρόμο προς τα αριστερά, περνώντας το πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Από εδώ ξεκινάει και ο περίπατός μας (AP1). Λίγο μετά ο κεντρικός δρόμος στρίβει στα αριστερά. Μην στρίψετε, αλλά συνεχίστε περνώντας την μικρή πλατεία με την πηγή. (Μην πιείτε νερό!). Περάστε τη γέφυρα και συνεχίστε ευθεία προς τον ανηφορικό δρόμο. Ο δρόμος αυτός είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ασφαλτοστρωμένος ή χωματόδρομος. Αφού περπατήσετε για 15 λεπτά ο δρόμος κάνει μια διακλάδωση, αμέσως μετά από ένα περιφραγμένο οικόπεδο με ένα σπίτι, εκεί στρίβετε αριστερά σε έναν ακόμα ανηφορικό δρόμο.

Μπορείτε να πάτε και προς τα δεξιά του δρόμου, αλλά μετά από 600μ. ο δρόμος βγάζει σε αδιέξοδο (AP2). Ίσως το Φαράγγι της Μέλισσας να γίνει προσβάσιμο και από αυτή την πλευρά.
2_zpsauq301ci
Συνεχίστε στον κεντρικό δρόμο αγνοώντας οποιαδήποτε στροφή. Αν κοιτάξετε προς τα πίσω θα δείτε την όμορφη θέα της πόλης της Λευκάδας. Μετά από 30 λεπτά περπάτημα από την εκκίνηση, φτάνετε στον ασφαλτόστρωτο δρόμο Λευκάδας-Καρυάς (AP3)(Η περιοχή ονομάζεται Μποτσάρες ή Μπόζα).
Στρίψτε δεξιά και μετά από 3 λεπτά θα δείτε το μνημείο της εξέγερσης του 1819 κατά της αγγλικής κατοχής και της απάντησης των Άγγλων σε αυτή.
Πριν το μνημείο (AP4) στρίψτε δεξιά σε ένα στενό ασφαλτόστρωτο δρόμο, με την ένδειξη Φαράγγι Μέλισσας. Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο για 20 λεπτά (1.3 χιλιόμετρα) και τότε στρίβετε δεξιά σε ένα χωματόδρομο με πινακίδα ””Προς το Φαράγγι της Μέλισσας”” (AP5). Περνάτε μια παλιά γέφυρα και μετά από το πολύ 10 λεπτά θα δείτε στο δεξί σας χέρι μια πηγή, την Πηγή Σπηλιάς. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκουραστείτε, να ακούσετε το νερό να κελαρύζει και να δείτε το παιχνίδι που κάνουν οι λιβελούλες. Μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας εδώ.
3_zpspqk9viux
Μέτα από ένα λεπτό αγνοήστε τη στροφή προς τα δεξιά και 5 λεπτά μετά θα περάσετε ένα παλιό νερόμυλο. Δύο λεπτά μετά το μύλο στρίψτε στο δρόμο αριστερά (AP6). Μέτα από περίπου 5 λεπτά μένοντας στην δεξιά πλευρά και 2 λεπτά πιο μπροστά θα δείτε ένα μονοπάτι στα δεξιά οριοθετημένο από ένα ξύλινο κιγκλίδωμα (LKM7). Αυτή είναι η αρχή του φαραγγιού της Απεταστής. (η συνέχεια στο βιβλίο)
http://www.lefkadaslowguide.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ