Περιοδεία στα ειδικά σχολεία Αγρινίου και στο ΚΕΦΙΑΠ πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ

Περιοδεία μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία Αγρινίου και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Αγρινίου πραγματοποίησε τη Δευτέρα κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος, Νίκο Μωραΐτη. Το κλιμάκιο συναντήθηκε με το προσωπικό στο 1ο , 2ο και στο ειδικό σχολείο «Μαρία Δημάδη» και αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού προσωπικού που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη στήριξη και εξέλιξη των παιδιών. Καθώς σε κάθε νέα σχολική χρονιά αλλάζουν οι εκπαιδευτικοί. Επίσης τα παιδιά κυριολεκτικά στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, εργαστηρίων, υγιεινής, τραπεζαρίας καθώς και γυμναστικής και πολλαπλών χρήσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι διαχρονικά η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι ο «φτωχός συγγενής» του εκπαιδευτικού συστήματος που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Η παγιωμένη αυτή κατάσταση αφορά την έλλειψη τόσο δομών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών όσο και του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Ο Νίκος Μωραΐτης κάλεσε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μην υποκύψουν στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της έλλειψης εκπαιδευτικών και άλλων. Χρειάζεται ανέφερε «να παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στη δουλειά και για το μέλλον το οποίο σας ανήκει. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα:

– Να χρηματοδοτηθεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, δομές και υλικά. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν άμεσα για τη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων βασικών σταθερών δομών και όχι για την επιδότηση των ΜΚΟ, των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

– Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ειδικευμένο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες και να λυθούν άμεσα τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν.

– Όλα τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες να πάνε σε κατάλληλα δημόσια και δωρεάν σχολεία.

– Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: Χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια της περιοδείας ο Νίκος Μωραΐτης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Αγρινίου. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ έγιναν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κέντρο, τα οποία το εμποδίζουν να λειτουργήσει με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό. Οι σοβαρές ελλείψεις αφορούν όλο το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για συνέχεια της πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την Υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες, οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης, ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για πάνω από 2.000. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζουν την Υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υλοποιούν την πολιτική της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών για να οδηγείται ο κόσμος στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα που αναπτύσσονται γοργά τα τελευταία χρόνια.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω απ’ αυτή, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε ο αγώνας και οι διεκδικήσεις του κινήματος να στρέφονται ενάντια στην πραγματική πηγή της επίθεσης που δέχονται, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η ανατροπή του οποίου θα οδηγήσει στην πραγματική και πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ