Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Έγκριση από το Κ.Α.Σ. για το έργο αποκατάστασης της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο- Δύο εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός

Την τροποποίηση της μελέτης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή» στο Αίγιο ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κατά την συνεδρίαση του το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιανουαρίου 2019, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.
Όπως είναι γνωστό, το έργο αποκατάστασης της Παναγίας Τρυπητής, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, καθώς για την υλοποίηση του έργου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε στενή συνεργασία  με το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
«Έγινε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση ενός ιδιαίτερης αξίας έργου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδίκησε και κατάφερε να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, του μεγαλοπρεπή ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Ένα εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Παναγία Τρυπητή, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής μας και όχι μόνο. Έχουμε την ετοιμότητα και προχωράμε τις διαδικασίες, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Η εγκεκριμένη μελέτη που υπήρχε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας χρειάστηκε τροποποίηση σε πολεοδομικά ζητήματα και άρα έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα εκτελεστούν για την Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος προβλέπονται εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό του Ναού, μεταξύ των οποίων και κατασκευή εξωτερικού ανελκυστήρα και υπαίθριων μηχανικών μέσω κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει έως την 1 Φεβρουαρίου 2019 θα κατατεθεί η εγκεκριμένη μελέτη στη Διαχειριστική του προγράμματος INTERREG, ενώ στα μέσα Μαρτίου θα συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση των Περιφερειών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, για να εγκρίνει τη χρηματοδότηση.
Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωράει στην τελική φάση για τη διαμόρφωση προκηρύξεων ώστε να υπάρχει πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η «Αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Τρυπητή» εντάσσεται στα νέα στρατηγικά έργα για τη Δυτική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ενέκρινε τον περασμένο Σεπτέμβριο η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, που συνήλθε στο Μπάρι της Ιταλίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ