Ποσό 200 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες και ενεργειακή – ψηφιακή αναβάθμιση εντός της διετίας για την Ελλάδα

Με 100% κοινοτική χρηματοδότηση και επιδότηση επιχειρηματικού σχεδίου στο 75% στρώνεται ο δρόμος για νέα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης κατά την μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, έπειτα από την συμφωνία την οποία επικύρωσαν Συμβούλιο και Ευρωβουλή, η οποία αφορά στην μεταφορά 8 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρώπης, στα ταμεία που θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση προς τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Διαπραγματευτές της Ευρωβουλής  και του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ συμφώνησαν αναφορικά με το πλαίσιο που θα αξιοποιηθούν τα 8 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης από το 2021, με τους πόρους που θα φτάσουν στην Ελλάδα να ανέρχονται στα 371 εκατ. ευρώ.

Οι συζητήσεις αυτές, εγκαινιάζουν κατά μια έννοια και τις διαβουλεύσεις που γίνονται ανάμεσα στις τρεις πλευρές, προκειμένου να συμμαζευτεί ο υφιστάμενος κανονισμός της ΚΑΠ στις δημοσιονομικές απαιτήσεις –πάγιες και έκτακτες- της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ για την επόμενη διετία. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν λίγο έως πολύ διαμορφώσει ένα τελικό κείμενο τα τρία όργανα της Ευρώπης, ώστε να τρέξει από το 2021 η μεταβατική περίοδος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ψήφισμα της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής (COM AGRI) το περασμένο Οκτώβριο, ξεκλείδωσε για τα έτη 2021 και 2022 8 δισ. ευρώ από τους πόρους του λεγόμενου «Next Generation Europe» ώστε να αξιοποιηθούν στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ευελιξία αυτή, φέρνει στο ελληνικό ταμείο των Προγραμμάτων 371 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. αφορούν σε προγράμματα νέων Αγροτών και ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας, ενώ 137 εκατ. σε αγροπεριβαλλοντικά.

Συγκεκριμενα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε τότε η Ευρωβουλή, θέλει το 55% των κονδυλίων να διατεθούν στην εκπόνηση νέου προγράμματος Νέων Αγροτών αλλά και στην διαμόρφωση κινήτρων αντίστοιχων με εκείνων που υπάρχουν στα Σχέδια Βελτίωσης, με σκοπό την ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσό φτάνει στα 205 εκατ. ευρώ περίπου για την διετία 2021/22. Επιπλέον, το 37% του συνολικού ποσού θα αφορά σε δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, δηλαδή 137 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της χώρας µας, που θα πρέπει να αφορά σε αγροπεριβαλλοντικά µέτρα όπως Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κ.λπ.

Εδώ λοιπόν έγκειται το παράθυρο πιθανής επαναπροκήρυξης, εκτός και αν οι διαχειριστές της αγροτικής πολιτικής της χώρας προχωρήσουν στην εκπόνηση νέου μέτρου που όμως δεν θα απομακρύνεται από την φιλοσοφία των υφιστάμενων στο ΠΑΑ αγροπεριβαλλοντικών πλαισίων.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της έγκαιρης αξιοποίησης των κονδυλίων, Ιταλό Ευρωβουλευτή Πάολο Ντε Κάστρο, «είναι σημαντικό να τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης να γίνουν περισσότερο στοχευμένα και να τύχουν μεγαλύτερης απήχησης. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να ανεβάσουμε το ταβάνι της ενίσχυσης Νέων Αγροτών από τις 70.000 στις 100.000 χιλιάδες ευρώ.».

Επιπλέον, αυξάνεται η επιδότηση για πιστοποίηση των βιολογικών, από τις 3.000 στις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωβουλής.

Πηγή : agronews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ