Π. Κουρουμπλής: Σε πλήρη απόγνωση οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές

Τη λήψη άμεσων μέτρων μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και παράλληλη επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου, ζητά με ερώτηση που κατάθεσε σήμερα στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι «περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων αλλά και της ταυτόχρονης αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων του μεροκάματου. Όταν εδώ και μήνες, σύσσωμες οι ομοσπονδίες των επαγγελματιών αυτοκινητιστών έχουν κρούσει των κώδωνα του κίνδυνου για την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση έρχεται και διανείμει επιδόματα «ψίχουλα» εμπαίζοντας τον κόσμο της εργατιάς».

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι «μόλις πριν από δύο μέρες,  σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, ζητήθηκε για ακόμη μία φορά, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου με παράλληλη επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου, υπογραμμίζοντας ότι «σε περίπτωση που δεν εισακουστεί από την κυβέρνηση, η απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου, θα πρέπει να καταλήξουν στο έσχατο μέτρο της διακοπής των μεταφορών». Ωστόσο, το  υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αλλεπάλληλες κραυγές διαμαρτυρίας του κλάδου των αυτοκινητιστών, έρχεται και ανακοινώνει ότι τον Απρίλιο θα δοθεί το πενιχρό επίδομα των 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί. Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι «μόνο ντροπιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί η ενίσχυση των 3,30 ευρώ την ημέρα, που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους οδηγούς ταξί, οι οποίοι παλεύουν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Εν συνεχεία σημειώνει ότι «τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία κτλ) έχουν ήδη λάβει ουσιαστικά και οριζόντια μέτρα μείωσης του ΕΦΚ, προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος της επιβάρυνσης των πολιτών από τις ανατιμήσεις των καυσίμων, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να μοιράζει «ψίχουλα»».  Αλγεινή δε εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως αναφέρουν ομοσπονδίες του κλάδου επαγγελματιών αυτοκινητιστών, ότι οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων αρνούνται εδώ και ένα χρόνο να ανταποκριθούν σε αίτημα συνάντησης. Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών εάν :

  1. Προτίθενται να προβούν άμεσα σε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμου για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές  και σε παράλληλη επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών   αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ