Στη θερινή ακαδημία για τους πρόσφυγες

Η θερινή ακαδημία για τους πρόσφυγες με τίτλο ¨Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη“ οδεύει προς την ολοκλήρωσή της. Η ακαδημία αποτελεί μια πιλοτική εκπαιδευτική δράση του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την ενημέρωση των νέων προσφύγων σχετικά με το χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, η οποία λαμβάνει από τις 18 έως τις 27 του Αυγούστου του 2016, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στην Πελοπόννησο, στις εγκαταστάσεις της διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου και γίνεται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη συμμετοχή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με άλλα πανεπιστήμια όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποιείται στους χώρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία. Το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την προσφορά των εθελοντών που μας βοήθησαν και για τον λόγο αυτό τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Κρίνοντας από την συμμετοχή και από τα σχόλια των 22 προσφύγων φοιτητώνόσο και των 7 Ελλήνων εθελοντών θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το εγχείρημα άκρως επιτυχημένο. Τα ενθουσιώδη σχόλια των φοιτητών που συμμετέχουν συμπυκνώνονται στη φράση ενός Σύριου Φοιτητή που είπε πως ‘’επιτέλους ξαναένιωσε φοιτητής’’.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι φοιτητέςανακαλύπτουνπως η ελληνική γλώσσα πέρα από δύσκολη, είναι και όμορφη. Κάθε απόγευμα μετά από τα μαθήματα γλώσσας (ελληνικά και αγγλικά), ευρωπαϊκής κουλτούρας και εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ιδιότητα του πολίτη, οι φοιτητές από διαφορετικές χώρες περνούν μαζί το χρόνο τους. Συνομιλούν,αλληλεπιδρούν και μοιράζονται. Συνυπάρχουν ανταλλάσονταςεμπειρίες, απόψεις και γλώσσα. Αλλά η εμπειρία υπήρξε ξεχωριστή και για τους εκπαιδευτές και τους καθηγητές να δουλεύουν με μία ομάδα προσφύγων που χαρακτηρίζεται από μεγάλη γλωσσική και πολιτισμική ετερογένεια .
progrprosgyges2d
Η δράση θα τελειώσει με μια συζήτηση-στρογγυλή τράπεζα το Σάββατο 27 Αυγούστου στην οποία θα συμμετέχουν οι φοιτητές, οι καθηγητές, η αναπληρώτρια υπουργός κα Σία Αναγνωστοπούλου καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί κ.α. Το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει να κλείσει αυτή την επιτυχημένη δράση δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να μοιραστούν με πολιτικούς και εκπρόσωπους των πανεπιστημίων αυτή την εμπειρία, καθώς και τις προσδοκίες και τα εμπόδια που συναντούν. Παράλληλα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα του όλου εγχειρήματοςμε σκοπό τον σωστότερο σχεδιασμό πολιτικής και πρακτικών σχετικά με την εισαγωγή των προσφύγων στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.
Πρόγραμμα
Συζήτηση – Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της θερινής ακαδημίας για πρόσφυγες «Πέρα από την προσφυγική κρίση – Σπουδάζοντας στην Ευρώπη»

Σάββατο 27 Αυγούστου
Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία – Αρχαία Ολυμπία.

17:30 – 17:45 ΄ Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αναγνωστοπούλου

17:45 – 18:00 Χαιρετισμός από το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Παπαδόπουλο

18:00 – 18:30 Παρουσίαση από τους συμμετέχοντες της θερινής ακαδημίας ( τι πήρα αυτές τις μέρες, τί έμαθα, γιατί είναι σημαντικό για μένα να σπουδάσω, τί δυσκολίες έχω)

18:30 – 19:30 Πρόσφυγες φοιτητές στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – Προοπτικές και Δυσκολίες

Πετράκος – Πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων
RobertoMorea-Εκπρόσωπος του δικτύου Transform!
Βαρλοκώστα Σπυριδούλα -Συντονίστρια του μαθήματος ελληνικών της θερινής Ακαδημίας – ΕΚΠΑ
OlenaStyslavska – Εκπαιδεύτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης

progrprosgyges3d

20:00 Δείπνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ