Συνέντευξη του Χρήστου Φούντα, υποψήφιου για το Τοπικό Συμβούλιο, με τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”

Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.
Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Χρήστος Φούντας, υποψήφιος με τον συνδυασμό ¨Για την Κοινότητα Μεσολογγίου¨, διεκδικώντας τη συμμετοχή του στο Τοπικό Συμβούλιο, απαντά σε 7 ερωτήσεις!

Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;

Πολιτική, δύσκολη λέξη με πάρα πολλές έννοιες και για τους περισσότερους παρεξηγήσιμη ακόμη και αιτία για να της γυρίσεις την πλάτη. Μέσα σε αυτούς και εγώ. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι για να κερδίσεις πράγματα θα πρέπει να παλέψεις για αυτά. Αξίζει να προσπαθήσεις. Η αιτία λοιπόν για την απόφασή μου αυτή, είναι για μια καλύτερη πόλη, τη δικιά μας πόλη!

Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;

‌Οι λόγοι αυτής της απόφασης ήταν γιατί πρώτο τα μέλη της ομάδας που απαρτίζουν την προσπάθεια είναι παιδιά πολύ κοντά στην ηλικία μου, εξωστρεφή, άτομα ανήσυχα, με κοινούς προβληματισμούς και κοινά ενδιαφέροντα. Δεύτερο και επίσης σημαντικό, μέσα από την ομάδα σου δίνεται το δικαίωμα με το νέο νόμο για μια πιο ισχυρή φωνή. Λαϊκή φωνή. Τρίτο, επειδή λόγω επαγγέλματος δεν έχω πολυτέλεια χρόνου, θέλω όμως να συμμετέχω, πιστεύω ότι το Συμβούλιο Κοινότητας μου δίνει την δυνατότητα να είμαι ενεργός σε αυτό που επιθυμώ, το κοινό καλό για το Μεσολόγγι.

Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;

Με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι και σήμερα έχει μια δυναμική τέτοια ώστε να μπορεί να προτείνει, να διεκδικήσει, να συμφωνήσει εννοείται, αλλά και να εισακουστεί σε προτάσεις – θέματα που καίνε την πόλη μας.

Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;

Βασικά προβλήματα πολλά, πάρα πολλά. Θα αναφέρω κάποια όπως προβλήματα της απλής καθημερινότητας, κυκλοφορίας μονοδρομήσεων και στάθμευσης, απορρίμματα και ΧΥΤΑ, αδέσποτα, φωτισμός, πλαζ Τουρλίδας, μαρίνα, οδοποιία. Ας αναλογιστούμε ότι όχι μόνο χρειαζόμαστε ανανέωση στους δρόμους αλλά κάποιοι ακόμα είναι χωματόδρομοι βλέπε τις καθέτους που ενώνουν την Αγίου Αθανάσιου με την οδό Μάνας εν έτει 2019! Μεγάλο πρόβλημα επίσης που κρατάει και την πόλη πίσω είναι το Master Plan του λιμανιού. Κάθε πόλη ξεκινάει από εκεί και γύρω από αυτό χτίζει το μύθο της.

Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;

Δεν το βλέπω ατομικά αλλά συλλογικά. Όλοι μαζί κερδίζουμε όλοι μαζί χάνουμε, έτσι είναι οι ομάδες και εδώ μιλάμε για μια ομάδα που έχει ως στόχο το συλλογικό καλό της πόλης. Ατομικά τώρα, ιδέες υπάρχουν, προτάσεις υπάρχουν, οπότε στόχος μου είναι να βοηθήσω την πόλη μας να αποκτήσει πράγματα που είναι αυτονόητα. Οπότε θα είμαι δίπλα σε όποια ενέργεια θα έχει στόχο να γίνει η πόλη μας καλύτερη.

Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;

Αυτή η απάντηση πλανάται 15 χρόνια στο μυαλό μου κ όχι μόνο στο δικό μου θεωρώ! Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η πόλη μας έχει ανάγκη να γίνει πιο ανθρώπινη, πιο φιλική και πιο θελκτική στα θέλω των κατοίκων της αλλά και των επισκεπτών της. Το Μεσολόγγι κινείται με εσωστρέφεια κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μόλις αλλάξει αυτά θα δούμε και τις μεγάλες διαφορές που θέλουμε σαν πόλη. Για να αλλάξει όλο αυτό προφανώς και θέλει δουλειά πολύ, αλλά για να δεις τις πρώτες γρήγορες αλλαγές θέλει τρόπο και εκεί είναι το μυστικό. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή τη συγκυρία;

Είναι η μεγάλη ευκαιρία της πόλης μας να ετοιμαστεί για κάτι το οποίο είναι σταθμός ούτως ή άλλως για την παγκόσμια ιστορία. Ξένοι εμπνεύστηκαν, αγάπησαν και έγραψαν για το Μεσολόγγι, καιρός είναι με συλλογική προσπάθεια να το αναδείξουμε όσο περισσότερο μπορούμε και εμείς. Το χρωστάμε σε αυτούς που συλλογικά αποφάσισαν να θυσιαστούν και μας χάρισαν την Ελευθερία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ