Συνεχίζεται η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αρταίων μέσω ΕΣΠΑ για δύο ακόμη χρόνια

Για δύο ακόμη χρόνια παρατάθηκε η λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Αρταίων. Πρόκειται για μια δομή, η οποία λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ και προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας το μείζον θέμα της κακοποίησης γυναικών και προτείνοντας λύσεις για την άμβλυνση αυτής της μάστιγας.

Η λειτουργία του Κέντρου ολοκληρωνόταν τυπικά στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο μετά από πιέσεις του Δήμου Αρταίων προς την Περιφέρεια Ηπείρου και με βάση σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, δόθηκε παράταση έως 30 Νοεμβρίου 2020.

«Το έργο που επιτελεί το Κέντρο είναι πάρα πολύ σημαντικό και αξίζουν συγχαρητήρια στις εργαζόμενες. Δυστυχώς, τα περιστατικά αυξάνονται ενώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι σχεδόν το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο καταφεύγουν και γυναίκες εκτός του Δήμου μας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στο έργο του Κέντρου και με πράξεις συντονισμένες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Άρτας να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της κάθε είδους κακοποίησης των γυναικών. Καμία γυναίκα κακοποιημένη και καμία ανοχή στη βία! Παράλληλα, το Κέντρο προσφέρει μια πολύ σημαντική σειρά από υπηρεσίες, όπως η εργασιακή συμβουλευτική και στέκεται αρωγός στη σύγχρονη γυναίκα της περιοχής μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Υπενθυμίζεται, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο μεταξύ άλλων είναι:

  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση

  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)

  • Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.

  • Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ

  • Εργασιακή συμβουλευτική

Το Κέντρο δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Επίσης δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ