Την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για το Πάρκο Πυρσινέλλα παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Στόχος το Πάρκο να υιοθετηθεί από την πόλη και τους πολίτες και να μετατραπεί σε ένας πνεύμονας για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Η πρόταση στηρίζεται στους όρους παραχώρησης και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την λήξη της πολυετούς περιπέτειας του Πάρκου, δεν κατέστη εφικτή ούτε η πολεοδομική τακτοποίηση των κτιρίων. Έτσι, με ευθύνη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, ο χώρος παραμένει εγκαταλελειμμένος.
«Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οξυγόνο στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι άνθρωποι», τόνισε και παρουσίασε την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η παράταξη.
«Η παράταξή μας επεξεργάστηκε ολοκληρωμένη πρόταση για το Πάρκο Πυρσινέλλα την οποία θέτει σε διαβούλευση με τους δημότες. Στόχος μας, το Πάρκο να υιοθετηθεί από την πόλη και τους πολίτες.
Η πρότασή μας στηρίζεται στους όρους παραχώρησης του Πάρκου καθώς αυτή έγινε με ρητή αναφορά στην χρήση της έκτασης ως άλσους.
Η ισχύουσα νομοθεσία για τα Πάρκα και τα Άλση απαγορεύει την μεταβολή του προορισμού του χώρου, όπως και την μεταβολή της λειτουργίας του άλσους. Με βάση την ίδια νομοθεσία μπορούν να νομιμοποιηθούν, υπό προϋποθέσεις, τα υφιστάμενα κτήρια εντός του Πάρκου Πυρσινέλλα», ανέφερε.
Η αξιοποίηση του εμβληματικού αυτού χώρου για τον Δήμο μας προϋποθέτει την σύνταξη μιας ενιαίας διαχειριστικής μελέτης, η οποία εγκρίνεται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Με στόχο την δημιουργία ενός βιοκλιματικού πολιτιστικού και αθλητικού πάρκου αναψυχής η διαχειριστική μελέτη θα καθορίζει επακριβώς τις δράσεις και τις παρεμβάσεις , όπως:
• Την συντήρηση, βελτίωση και προστασία (πυρόσβεση κλπ) του πρασίνου του άλσους.
• Τη διαμόρφωση και αναβάθμιση χώρων για αθλητικές δραστηριότητες, όπως περιμετρικού στίβου εκγύμνασης, αναμόρφωση του γηπέδου ποδοσφαίρου, τοποθέτηση οργάνων υπαίθριας γυμναστικής, ένταξη των υπαρχόντων γηπέδων tennis στο ευρύτερο σχεδιασμό.
• Την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε χώρους οι οποίοι θα επιλεγούν και θα διαμορφωθούν, όπως υπαίθριο θέατρο και θερινός κινηματογράφος. Χώροι δηλαδή για παραστάσεις, προβολές, συναυλίες.
• Τον καθορισμό χώρων για περιβαλλοντικές δράσεις αναψυχής και εκδηλώσεις μαθητών και σχολείων, φορέων, ομάδων και συλλόγων. Βιωματική εκπαίδευση των μαθητών σε φυτεύσεις βοτάνων, λουλουδιών και στην περιποίησή τους.
• Τον τρόπο πρόσβασης, φύλαξης και διαρκούς επιτήρησης – συντήρησης του πάρκου.
• Τον καθορισμό των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του άλσους.
• Την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενούνται οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου, όπως τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα με θεματικό πάρκο και άλλες.
• Την δημιουργία υποδομών για περιοδικές εκθέσεις, ώστε να βρουν χώρο προβολής τα τοπικά προϊόντα, η γευσιγνωσία και η γαστρονομία.
«Το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες. Οι δημότες πρέπει να επιστρέψουν στο πάρκο. Δήμος και πολίτες υιοθετούμε το πάρκο και το μετατρέπουμε σε έναν πραγματικό πνεύμονα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Ο Δήμος πρέπει να διαθέσει τις απαιτούμενες δαπάνες και να αναζητήσει τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση και διάθεση του χώρου αυτού στους Γιαννιώτες.
Άλλωστε όταν ο δήμος έχει δεσμευμένα πάνω από 30 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, μπορεί να βρει τις πιστώσεις για μία τέτοια παρέμβαση. Το οικονομικό δεν είναι το μείζον!
Οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται εντός του Πάρκου μπορούν να μισθωθούν και να αξιοποιηθούν από ιδιώτες με όρους και κανόνες που θα προκύπτουν από την διαχειριστική μελέτη», κατέληξε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ