Το μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως

Αγαπητά μου παιδιά,
Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ τον Θεό μας, διότι μας δίνει και εφέτος αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας.
Ως Πνευματικός σας Πατέρας, με πατρική αγάπη και ενδιαφέρον, παρακολουθώ τον νεανικό σας αγώνα, την ωραία προσπάθειά σας για πρόοδο και επιτυχία! Ιδιαιτέρως χαίρομαι και σας καμαρώνω σήμερα, πρώτη ημέρα στο σχολείο, που δεχθήκατε την ευλογία και την αγιαστική χάρη του Θεού με την ακολουθία του μικρού αγιασμού, που μόλις τελέσθηκε. Προσευχηθήκαμε για σας, αγαπητά μου παιδιά. Παρακαλέσαμε τον Τριαδικό μας Θεό να σας χαρίζει υγεία, πρόοδο, επιτυχία στον μαθητικό σας αγώνα, όρεξη για μελέτη και κατάκτηση της γνώσης, αλλά και καλλιέργεια της ψυχής σας.
Επιτρέψατέ μου να συγχαρώ τους εκλεκτούς και άξιους εκπαιδευτικούς σας και να τους ευχηθώ ο πάνσοφος Θεός να τους χαρίζει υγεία και την εξ ύψους ενίσχυσι και βοήθεια στον επίπονο, αλλά τόσο ωραίο, έργο της καλλιέργειά σας.
Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας σήμερα δεν είναι αυτή που θα θέλατε! Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζείτε και δραστηριοποιείστε και αγωνίζεσθε δεν είναι αυτό, που θα έπρεπε, ώστε απρόσκοπτα να επιδίδεστε στη μάθηση και την πρόοδο.
Ο μεγάλος άγιος, ο προστάτης μας, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αγωνιούσε για την ίδρυσι και τη σωστή λειτουργία των σχολείων σε όλη την Ελλάδα, διότι με τον φωτισμένο του νου, έβλεπε ότι μόνο το σχολείο θα έβγαζε τους ανθρώπους από την φρικτή αμάθεια, την βαρβαρότητα, την κτηνωδία, που βασίλευε τότε. Αλλού δε γράφει: «…Δεν βλέπετε ότι αγρίεψε το Γένος από (την αμάθεια) και εγίναμεν ως τα θηρία;…». Μιλούσε βέβαια για σχολεία στα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μάθαιναν την θρησκεία τους, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, ώστε να αφυπνιστεί η εθνική τους συνείδηση.
Αλήθεια, πόσο μοιάζουν οι εποχές μας!
Παιδιά μου, θελήστε εφέτος με όρεξη πολύ να σκύψετε στο βιβλίο. Να μελετήσετε. Αν επιθυμείτε την αληθινή πρόοδο μην δειλιάσετε. Κλείστε τ’αυτιά σας στις φωνές εκείνες, που σας θέλουν με κομμένα τα φτερά σας. Βάλτε στόχο την επιτυχία και με την βοήθεια του Θεού, θα τα καταφέρετε. Θελήστε να έχετε στη ζωή σας και στον αγώνα σας έναν γνήσιο και μοναδικό Φίλο. Έναν Συνοδοιπόρο, που θα σας ξεκουράζει και θα σας ενισχύει και θα σας παρηγορεί. Θελήστε μαζί με τον μαθητικό και νεανικό σας αγώνα να ακούσετε και τη φωνή του Χριστού.
Περισσότερο από όλους, Εκείνος θέλει την πρόοδό σας και την επιτυχία σας. Παράλληλα με τη μελέτη σας μην ξεχνάτε κι Αυτόν τον Ουράνιο Πατέρα, τον στοργικό και πανίσχυρο Θεό. Σας αγαπά! Έχυσε το αίμα Του για σας, τα νειάτα. Δώστε Του την καρδιά σας κι αφήστε Τον να σας οδηγήσει στη νίκη, στην αληθινή επιτυχία. Μιλήστε Του με την προσευχή. Είναι ο ομορφότερος τρόπος επικοινωνίας. Σας ακούει και απαντάει με το δικό Του τρόπο. Περιμένει καθημερινά να σας ακούσει στην προσευχή, για να σας προσφέρει τα δώρα Του. Μην ακούτε αλλότριες φωνές. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να Του μιλάτε με την καρδιά σας. Όποτε το θέλετε. Αρκεί να Του μιλάτε. Κι Εκείνος θα σας ακούει με προσοχή και θα ανταποκρίνεται.
Έτσι θα μπορέσετε να διεξάγετε τίμια και ουσιαστικά και εφέτος τον αγώνα σας με τα μαθήματα, καλλιεργώντας, όμως, και αρετές στην ψυχή σας, «υπέρ ης» ο Χριστός έδωσε τα πάντα. Μην Τον απογοητεύσετε! Σας περιμένει.
Σας το εύχομαι και προσεύχομαι για σας. Καλή, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά.

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες Των Δημοτικών Σχολείων της καθ ημάς Ι. Μητροπόλεως

Αγαπητά μου παιδιά,
Ως Πνευματικός σας Πατέρας και Επίσκοπος, έρχομαι σήμερα, πρώτη ημέρα στο σχολείο, και σας καμαρώνω και σας εύχομαι να σας χαρίζει ο Τριαδικός μας Θεός υγεία, ειρήνη στην ψυχή σας, χαρά, όρεξη για μελέτη και πρόοδο. Αυτά εξ άλλου ζητήσαμε και από τον Θεό να σας χαρίσει πλούσια και με τον αγιασμό, που ήδη τελέσαμε.
Παιδιά μου, να χαίρεστε, γιατί ο στοργικός και ουράνιος Πατέρας μας, ο Θεός, μας χαρίζει κι αυτή τη νέα σχολική χρονιά.
Μετά την ξεκούραση του καλοκαιριού, σήμερα εδώ, στο προαύλιο του σχολείου σας, ανταμώσατε πάλι συμμαθητές, συμμαθήτριες και οι εκλεκτοί σας εκπαιδευτικοί, με έναν κοινό στόχο. Την καλλιέργειά σας, την πρόοδο και την ολοκλήρωσή σας, ως προσωπικότητες.
Σας αγαπούν πολύ, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σας, και να είστε βέβαιοι ότι θέλουν, και γι’ αυτό έχουν την καλή αγωνία και προσπαθούν, να σας δώσουν με τον καλύτερο τρόπο όλα εκείνα τα εφόδια, ώστε να προχωρήσετε στην πορεία της ζωής σας με σταθερά βήματα επιτυχίας και προόδου. Κοπιάζουν και μοχθούν καθημερινά για να σας προσφέρουν γνώση και ήθος, ώστε αύριο κι εκείνοι μαζί με τους γονείς σας και την οικογένειά σας, να σας καμαρώνουν καταξιωμένους πολίτες αυτής της χώρας. Άξιους συνεχιστές ηρώων και μαρτύρων, που απλόχερα έχει να αναδείξει αυτός ο τόπος. Γι’ αυτό και τους συγχαίρω και τους επαινώ για την συνολική τους προσπάθεια, ευχόμενος παρά Θεού υγεία, ειρήνη, ευλογία και ενίσχυση στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
Θα ήθελα, όμως μεταξύ των άλλων, να σας δώσω κι εγώ, ως Πατέρας σας που προσεύχομαι πολύ για σας, δύο συμβουλές.
Η πρώτη αφορά στην μελέτη σας. Παιδιά μου, διαβάστε! Πρώτο μέλημά σας, κύρια ενασχόλησή σας αυτή τη χρονιά, να είναι η μελέτη των μαθημάτων σας. Μόνον έτσι θα αριστεύσετε στην γνώση και θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε δημιουργικά και ωφέλιμα τη ζωή σας.
Παράλληλα, όμως, μην ξεχάσετε κι έναν Φίλο σας. Έναν γνήσιο Φίλο, που ξέρει να σας αγαπά θυσιαστικά, που είναι πάντα δίπλα σας, να σας στηρίζει, να σας ενδυναμώνει, να σας προφυλάσσει και να σας οδηγεί, αν εσείς το θέλετε, πάντα σε νίκες.
Γι’ αυτό σε λίγο καιρό, που θα αρχίσει τα μαθήματά του και το σχολείο της Εκκλησίας, της ενορίας σας, το Κατηχητικό Σχολείο, μην απουσιάσετε. Σπεύστε να εγγραφείτε και παρακολουθήστε το ανελλιπώς. Ελάτε κοντά στον ουράνιο Φίλο σας, τον Χριστό. Δεν πρόδωσε ποτέ κανέναν. Ελάτε να Τον γνωρίσετε καλύτερα, για να καλλιεργήσετε αρετές και για να πορεύεστε στη ζωή σας πάντα με πρόοδο και επιτυχίες.
Θελήστε εφέτος, μαζί με τα μαθήματά σας, να γνωρίσετε Τον καλύτερό σας Φίλο, τον Χριστό. Δώστε του την καρδιά σας και δεν θα σας απογοητεύσει. Θελήστε να Του μιλάτε με την προσευχή. Είναι η καλύτερη επικοινωνία. Ανοίξτε την καρδιά σας και μιλάτε Του. Και το πρωϊ και το βράδυ και όποτε εσείς θελήσετε. Εκείνος είναι έτοιμος να σας ακούσει, όποτε εσείς Του μιλήσετε, και να ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας.
Η προσευχή είναι το μεγαλύτερο όπλο σας στον αγώνα της μάθησης, αλλά και της σχέσεώς σας με τον καλύτερο Φίλο, τον Χριστό. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει να Του μιλάτε, αν εσείς το θέλετε.
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου κάθε ευλογία και επιτυχία στη νέα σας σχολική χρονιά, με τον Χριστό στην καρδιά και στη ζωή σας.
Μέ πατρική ἀγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ