Δήμος Ιωαννιτών: Ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ΔΕΥΑΙ

Σε αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων προχώρησε ο πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ συζήτησε εκτενώς το ζήτημα της μισθοδοσίας μετά την σχετική απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων.

Η απόφαση του Εφετείου είναι οριστική και θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την Διοίκηση της επιχείρησης είτε οι εργαζόμενοι προσφύγουν στον Άρειο Πάγο είτε όχι.

Το Εφετείο, αντίθετα με την πρωτόδικη απόφαση, έκρινε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΙ έπρεπε να ανήκουν στο ενιαίο μισθολόγιο και η μισθοδοσία τους να έχει προσαρμοστεί ανάλογα με τις περικοπές που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι.

Η απόφαση αυτή όπως είπε ο κ. Μπαρτζώκας δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς συζήτησης καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.

Αυτό που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης είναι η στάση της διοίκησης για τα ενδεχομένως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, ειδικά για περιπτώσεις όπου τα ποσά ενδέχεται να είναι μεγάλα.

Η Διοίκηση θα εξετάσει διάφορους τρόπους για την διευκόλυνση των εργαζομένων. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαρτζώκας αυτό που αποφασίστηκε στο ΔΣ είναι η εφαρμογή της νομιμότητας.

Όπως τονίστηκε το κυρίαρχο για την επιχείρηση είναι να υπάρχει εργασιακή ειρήνη που θα διασφαλίζει την καλή λειτουργία και την αποδοτικότητά της.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη πολλά έργα της επιχείρησης.

Μεταξύ των σημαντικότερων είναι τα αποχετευτικά δίκτυα που κατασκευάζονται σε Καρδαμίτσια, Πεντέλη, Νεοχωρόπουλο, Σταυράκι, Ολυμπιάδα, Κάτω Μάρμαρα καθώς και σε άλλες περιοχές.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 59 χιλιόμετρα αποχετευτικού δικτύου, έργο καθοριστικής σημασίας για τους κατοίκους αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μπορεί το έργο της ΔΕΥΑΙ να είναι υπόγειο και να μην φαίνεται όπως, παραδείγματος χάριν, μια πλατεία, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει διένεξη και αντιπαράθεση όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης.

«Δεν χωράει πολιτική ερμηνεία αλλά απαιτεί σύνεση στην εφαρμογή της» είπε μεταξύ άλλων.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ζήτησε να της γνωστοποιηθούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα πριν γίνει μία ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το κεντρικό ζητούμενο για την ΔΕΥΑΙ είναι να επέλθει ειρήνευση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης. «Πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση σε μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ΔΕΥΑΙ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουν έργα και να αυξηθεί η απορρόφηση κονδυλίων.

Οι δικαστικές διενέξεις θα πρέπει να σταματήσουν με καλή διάθεση και από τους εργαζόμενους και από την διοίκηση», τόνισε ο κ. Γκόντας.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε την ανάγκη εργασιακής ειρήνης σε μία κορυφαία επιχείρηση που παρέχει στους συμπολίτες το σημαντικότερο αγαθό, το νερό.

«Η εφετειακή απόφαση δεσμεύει την διοίκηση. Και η διοίκηση δεν έχει άλλη επιλογή από την περιφρούρηση της νομιμότητας» κατέληξε ο Δήμαρχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ