Ο Δήμος Ιωαννίνων για την εορτή της Παγκόσμιας ημέρας κατά της Κακοποίησης των Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση ενός τόσου σημαντικού προβλήματος σε όλον τον πλανήτη, καθώς και η ενημέρωση ώστε το βίαιο αυτό φαινόμενο να καταπολεμηθεί.
Δυστυχώς, στις μέρες μας η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, οι πιο γνωστές είναι η σεξουαλική, σωματική, ψυχική ή συναισθηματική βία και η ηλεκτρονική παρενόχληση.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στην κουλτούρα, στην εθνικότητα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στο χρώμα και στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Οι κακοποιημένες γυναίκες συνήθως υποφέρουν σιωπηλά, καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά να παραμένουν στο σκοτάδι.
Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από το 2012 ενεργοποιήθηκε και στον τομέα αυτό και εντάχθηκε στο πρόγραμμα Γ. Γ. Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας».
Ο Δήμος μας, είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που λειτούργησε ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας και νομικής υπόστασης καθώς επίσης και θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών. Αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη σας.
Κάθε γυναίκα θύμα βίας στον Δήμο μας, μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο Συμβουλευτικής στη Ριζάρειο Πολιτεία, Διεύθυνση: Μαρίκας Κοτοπούλη 68 και στο τηλ: 2651077449

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ