Ν.Χαρδαλιάς: Ένα test ταξιδιώτη θετικό σε 21 πτήσεις από το εξωτερικό από τις 13 Μαϊου

Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τις 13 Μαΐου μέχρι σήμερα μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2236 επιβάτες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε πως το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών και πως τη Δευτέρα θα παρθεί η απόφαση για τα Δημοτικά Σχολεία, ενώ επανέλαβε τις ημερομηνίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ Χαρδαλιά
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών. Από την Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης.

Επίσης, τελευταία θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από την 1η Ιουνίου. Να σημειώσω ότι η εμπειρία από το άνοιγμα Γυμνασίου- Λυκείου ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του τουρισμού, όπως ανακοινώθηκε χτες από την Κυβέρνηση, καταγράφει τέσσερις σταθμούς:

-Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το yachting.

-Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης, τα camping.

-Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινάει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.

-Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όχι μόνο στην Αθήνα όπως θα γίνεται μέχρι τότε, αλλά και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Βεβαίως, όπως είναι αυτονόητο, από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως και θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις απελευθέρωσης, εφόσον κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, μιας και οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα είναι και ενδελεχείς και αυστηροί, όπου χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, ο γενικός πληθυσμός. Άλλωστε, ο μηχανισμός μας, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση.

Σχετικά με τις πτήσεις θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η υφιστάμενη διαδικασία (τεστ, καραντίνα) συνεχίζεται μέχρι και τις 31 Μαΐου. Η εν λόγω διαδικασία μάς επιτρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα απόλυτα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες, έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

Μάλιστα, τις 4 τελευταίες μέρες έχουν έρθει 3 πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους έρχονται transit από χώρες με έντονα επιδημιολογικά φορτία και φαινόμενα. Και τα 548 τεστ ήταν αρνητικά.

Η Κυβέρνηση δίνει τη μέγιστη προσοχή και φροντίδα στη θέσπιση υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μεταφορά των επισκεπτών. Για αυτό και το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά τους κανόνες υγιεινής και προστασίας για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, για τα τουριστικά λεωφορεία, για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων, για τις θαλάσσιες μεταφορές με επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, τις αεροπορικές μεταφορές, όπου ορίζονται κανόνες υγιεινής εντός του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο, καθώς και στους ελέγχους στις πύλες εισόδου με ερωτηματολόγια, δειγματοληπτικά τεστ, ελέγχους και συγκεκριμένες διαδικασίες.

Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Για την περίπτωση που χρειαστεί επιχειρησιακή αντιμετώπιση κρουσμάτων, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά Περιφέρεια και ανά νησί.

Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως:

-Την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας. Δρομολογούμε την εγκατάσταση νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά και επίσης, εξασφαλίζουμε επιπλέον κλίνες, ειδικά για την COVID-19 στα νησιά μας.

-Την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς. Εξασφαλίζουμε ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για το στόχο αυτό αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε περαιτέρω τις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού προβλέπει λεπτομερώς και αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας, αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για τη νόσο COVID-19. Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, δηλαδή εάν ο κίνδυνος κρίνεται από τους ειδικούς ως χαμηλός, μέτριος ή υψηλός, ορίζονται εκ των προτέρων οι επιβεβλημένες ενέργειες.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι στην Επιτροπή συζητήσαμε το άνοιγμα και τις προδιαγραφές λειτουργίας:

-Των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) για ΑμεΑ,

-Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.),

-Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.μεΑ.),

-Των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και

-Των κρατικών και ιδιωτικών κατασκηνώσεων.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές για ΑμεΑ, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης αλλά και ο προσωρινός ενδεχομένως εγκλεισμός τους, επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.

Συμφωνήθηκε, επομένως, να ανοίξουν τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών, τα οποία θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των Δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου.

Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν άλλωστε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και για τα θέματα που αφορούν στις κατασκηνώσεις, κρατικές και ιδιωτικές.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη συγκυρία, που άλλαξε ριζικά τις ζωές μας αλλά δοκίμασε επίσης τις αντοχές μας. Μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, από την οποία όμως βγήκαμε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Μέσα σε μερικούς μήνες καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα των άλλων για εμάς, αλλά και την εικόνα που έχουμε εμείς για την ίδια την Πατρίδα μας.

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, όσα πετύχαμε αυτούς τους μήνες και ας τα χρησιμοποιήσουμε ως κινητήριο δύναμη για το επόμενο βήμα. Για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, για να συνεχίσουμε να δείχνουμε υπευθυνότητα τηρώντας τα μέτρα και ακολουθώντας τις οδηγίες, για να συνεχίσουμε με τη στάση μας να προστατεύουμε ό,τι και όσους αγαπάμε. Σας ευχαριστώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ