1o Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσικής, για τη Φιλαρμονική και το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών

Πρόκειται για το 1ο βραβείο που απέσπασε η Φιλαρμονική Δήμου Φιλιατών, σε συνεργασία με το 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας. Το 1ο βραβείο σε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής που υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας E- Twinning, με τίτλο ‘’Together In Concert’’, ο οποίος έληξε με την ανάδειξη του νικητή, την 21 Δεκεμβρίου 2016.
Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η δημιουργία καλλιτεχνικού δίαυλου επικοινωνίας και συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών σχολείων της Ευρώπης, και η μουσική ως κύριος φορέας της ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας.
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ήταν σε θέση να ανακαλύψουν τις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των λαών, μέσα από τη μουσική και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.Η ‘’πρόκληση’’ βέβαια συνεχίζεται, αφού το πρόγραμμα λήγει τον Ιούνιου του 2017, ενώ στο μεσωδιάστημα πρόκειται να προκύψουν σημαντικές συνεργασίες με τα άλλα σχολεία του συμμετείχαν και τις ορχήστρες τους,στην προσπάθεια δημιουργίας μουσικών ensemble, μέσω διαδικτύου κ.α!
Το μέγεθος της επιτυχίας και η απόσπαση του 1ου βραβείου στο διαγωνισμό αυξάνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψην ότι συμμετείχαν σχολεία από την Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Λετονία, Πολωνία, Αρμενία, Ουκρανία, Τουρκία, χώρες με μεγάλη μουσική παράδοση..
Τα παιδιά από τους Φιλιάτες, αυτής της μικρής κωμόπολης του Νομού Θεσπρωτίας στα σύνορα με την Αλβανία, είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη, είναι αυτοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον διαγωνισμό μουσικής ‘’ Together In Concert’’.

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσα από την σχολική πλατφόρμα e-twinning με τον τίτλο “together in concert”. O βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργατικότητας μεταξύ διαφορετικών σχολείων της Ευρώπης.
Η μουσική παιδεία θα είναι ο κύριος φορέας της ενεργητικής μαθησιακής διαδικασίας. Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι από: Ελλάδα (2ο ΔΣ Φιλιατών & ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ), Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Λετονία, Πολωνία, Αρμενία, Ουκρανία…

Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα είναι σε θέση:

▪ να ανακαλύψουν τις Ευρωπαϊκές κουλτούρες, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των λαών μέσα από τη μουσική και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται
▪ να πραγματοποιήσουν ένα μουσικό ensemble μέσω διαδικτύου
▪ να πραγματοποιήσουν μια εικονική μουσική παράσταση μεταξύ τους
▪ να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις μουσικές τους ιδέες
• να παρακινήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
• να αναπτύξουν δεξιότητες στους υπολογιστές
• να αναπτύξουν γλωσσικές, μουσικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες
▪ να εξασκήσουν την Αγγλική γλώσσα με το προφορικό και τον γραπτό λόγο
• να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα από τις συμμετέχουσες χώρες
• να ενεργοποιήσουν την συνεργατική μάθηση μέσα από την υλοποίηση project, συμμετοχής σε τηλεδιασκέψεις, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών
να πάρουν μέρος σε Ευρωπαικό διαγωνισμό καλύτερου μουσικοχορευτικού κομματιού προβάλλοντας τη κουλτούρα της χώρας τους!!!!

Ιστορικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Φιλιατών.

«Στο Οικοτροφείο Φιλιατών, το οποίο διεύθυνε ο Δημήτρης Φραγκίσκος δημιουργήθηκε Μπάντα, με δάσκαλο τον Κερκυραίο Αρχιμουσικό Δημήτρη Αρώνη.
Το 1929 ιδρύεται ο Φιλολογικός σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» ο οποίος προσλαμβάνει τον αρχιμουσικό Δημήτρη Αρώνη και το 1930 ξεκινά η Φιλαρμονική Φιλιατών, πρώτη Φιλαρμονική στη Θεσπρωτία. Ο Αρώνης βραβεύτηκε στα Γιάννενα, το 1937, για τις Φιλιατιώτικες Φιλαρμονικές. Οι φωτογραφίες και τα παρακάτω κείμενα είναι από το αρχείο του φιλίστορα Πλεσιβιτσιώτη Γεράσιμου Μίχα.

Το συμβούλιο του ΟΡΦΕΑ το 1931 αποτελούνταν από τον Τριάντο, Μιλτιάδη Φραγκίσκο, κ. Μεταξάς, κ. Ζούλας, Γ. Κοτσώνης, Μ. Κίτσος, Μούσα Ντέμης, Πασχόπουλος και Κέκκας. Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιατών το 1934 ήταν ο Δονάτος Σπανόπουλος.

Ο Πολιτισμός των Φιλιατών μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Φιλιαταίοι έχοντας ανεβασμένο πολιτιστικό επίπεδο, δημιουργημένο από τις συνθήκες που έφεραν την προπολεμική εποχή, μετά την απελευθέρωση φρόντισαν να επαναφέρουν πολλά από τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η Φιλαρμονική.

Το 1954 Φιλιαταίοι φιλόμουσοι ανασύστησαν το Αδελφάτο Φιλαρμονικής «ο ΟΡΦΕΑΣ», με αρχιμουσικό το Γάκη Κύρκο. Το 1954 ανέλαβε ο Κερκυραίος Μπάτζιος, αργότερα γύρω στο 1961 ο Βαγγέλης Πλασκασοβίτης, μετά ο Μιντζήλας. Από το 1985 μέχρι το 2015 αρχιμουσικός ήταν ο Φιλιαταίος Σπύρος Πάσχος».

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΜΕ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΤΟΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΕΛΛΗ

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Το έργο της επανασύστασης και επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής του Δήμου Φιλιατών, μέσα από τη δημιουργία φυτωρίου νέων μαθητών-μουσικών, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012.
Το εγχείρημα ανέλαβε να υλοποιήσει ο Αρχιμουσικός Κωνσταντίνος Δελλής, ερχόμενος από την Αθήνα, ακριβώς για αυτό το σκοπό, ξεκινώντας την ενημέρωση των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίου –Λυκείου του Δήμου Φιλιατών, για τη σημασία της μουσικής ως τέχνης και μέσου ύψιστης καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Φιλαρμονικής ως σχολείου παροχής γνώσεων και μουσικής παιδείας.
Στα πέντε σχεδόν χρόνια που πέρασαν, τα αποτελέσματα ήταν και εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακά… Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Φιλαρμονικής έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 100 παιδιά…
Στην καθημερινή της λειτουργία οι 50 μόνιμοι μαθητές της Φιλαρμονικής παρακολουθούν δωρεάν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης χάλκινων-ξύλινων και κρουστών μουσικών οργάνων καθώς και θεωρητικών μουσικής. Τα όργανα που διδάσκονται στη Φιλαρμονική Φιλιατών είναι: Φλάουτο, Κλαρινέτο( κλασικό), Σαξόφωνα, Τρομπέτα, Κόρνο, Αλτκόρνα, Τρομπόνι, Βαρύτονο, Τούμπα, Κρουστά, ενώ υπεύθυνος διδασκαλίας είναι ο Αρχιμουσικός κος. Κωνσταντίνος Δελλής.
Επιπλέον, η παρουσία και η δράση της Φιλαρμονικής τα τελευταία χρόνια, ήταν έντονη σε εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και κοινωνικό επίπεδο, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει, μιας και αυτός είναι ο σκοπός της. Το φυτώριο της Φιλαρμονικής Φιλιατών αρχής γεννωμένης εμφανίστηκε ως χορωδιακό σύνολο τα Χριστούγεννα του 2012, ενώ η πραγματοποίηση της πρώτης συναυλίας με μορφή οργανικού συμφωνικού συνόλου, σε χρόνο ρεκόρ 8 μηνών, ήταν γεγονός το καλοκαίρι του 2013.
Έκτοτε έχει εμφανιστεί, σε συναυλίες στην Πρέβεζα, στην Ηγουμενίτσα, την Παραμυθιά τιμώντας με μίνι συναυλία τη μνήμη των 49 Μαρτύρων, στους Φιλιάτες, στην Κόνιτσα προσκεκλημένη από την Δημοτική Αρχή της πόλης για να παρουσιαστεί ως πρότυπη Φιλαρμονική, και να αποτελέσει κίνητρο για την λειτουργία της δικής τους Φιλαρμονικής, ενώ θεσμός τείνει να γίνουν οι καλοκαιρινές καθώς και η Χριστουγεννιάτικη συναυλία..
Πλέον είναι σε θέση και καλύπτει μουσικά, όλες τις Εθνικές Εορτές και Παρελάσεις, Θρησκευτικές Εορτές και Λιτανείες, αποδόσεις τιμών που προκύπτουν στο Δήμο Φιλιατών.
Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί συναυλίες με σκοπό την επίδειξη των μουσικών οργάνων σε σχολεία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε νηπιαγωγεία, κάνοντας μουσικά παιχνίδια και παρουσιάσεις των οργάνων στα νήπια, που θα αποτελέσουν το μελλοντικό φυτώριο της Φιλαρμονικής.
Ακόμη έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδρομές ενώ σχεδιάζονται οι επόμενες με θέμα τη μουσική ως επί το πλείστον, επισκέψεις σε μουσεία μουσικής κ.α.
Σε κοινωνικό επίπεδο το φυτώριο κατά καιρούς επισκέπτεται Ιδρύματα, Γηροκομεία, Νοσοκομεία φορείς εντός και εκτός Φιλιατών, παίζοντας μουσική χαρίζοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε ανθρώπους που δυσκολεύονται στη ζωή τους και που δεν έχουν τη δυνατότητα, να παρακολουθήσουν από κοντά μια από τις συναυλίες του φυτωρίου…
Εν κατακλείδι, αυτή τη στιγμή το φυτώριο της Φιλαρμονικής του Δήμου Φιλιατών αποτελεί το μοναδικό νεανικό, ολοκληρωμένο ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ της Ηπείρου, με δυναμικό 50 παιδιών που ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 12 χρόνια… Λειτουργεί σε καθημερινή βάση θέτοντας υψηλούς στόχους για το μέλλον, ξεπερνώντας τα στενά όρια του νομού μας. Ανανεώνεται και αυξάνει το δυναμικό του κάθε χρόνο, με στόχο να φτάσει των αριθμό των 70 και 80 παιδιών, έτσι ώστε να αποτελεί μια ολοκληρωμένη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ, στολίδι για τους Φιλιάτες, τη Θεσπρωτία αλλά και ολόκληρη την Ήπειρο.
Να αποτελέσει άξιο συνεχιστεί της μουσικής παράδοσης των Φιλιατών που κρατάει από το 1929, όπου και ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Φιλιατών, και να αποτελέσει τη ¨γέφυρα¨ συνεργασίας με τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και αφορμή πολιτιστικής συνεργασίας με γείτονες αλλά και άλλες ξένες χώρες… ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΛΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΜΠΑΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ