2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στην Κατούνα.

Ο κόσμος στην πλατεία της Κατούνας την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 από τις 19:00 θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει Ξηρομερίτικη Γαστρονομία με τοπικά προϊόντα τα οποία θα έχουν ετοιμάσει πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γυναικών .

Η Κατούνα ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια ιστορία όσον αφορά τις γεύσεις της και τα φαγητά της.

Οι σχολές με ειδικότητα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής , οι σύλλογοι γυναικών και οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προβάλλουν τις ικανότητές τους, να διαγωνιστούν και να συμβάλουν στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.

Οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να κάνουν μια σύζευξη της παλιάς και της σύγχρονης γαστρονομίας.

Οι κύριοι παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι ο Carlos Martin Cosme Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS Κωνσταντίνος Μουζάκης οι οποίοι θα επισκεφτούν εκ των προτέρων τις μονάδες τροφίμων και ποτών ( οινοποιία ) της περιοχής μας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν :
-το Δημόσιο ΙΕΚ Βόνιτσας
-ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας
-Το ΚΑΠΗ Βόνιτσας
-Ο Σύλλογος Γυνιακών Μυτικα
-Η Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας
-Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου
– Η Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS

Η εκδήλωση για φέτος θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουνίου στην Πλατεία Κατούνας.

Στις 17 Ιουνιου κάθε διαγωνιζόμενος αλλά και οι Λέσχες Γαστρονομίας θα έχουν το δικό της κιόσκι όπου θα έχουν δύο Ρεσώ στο οποίο θα έχει ετοιμάσει ένα θέμα ( ένα φαγητό που θα προσφερθεί στον κόσμο ) και δύο Ρεσώ ή πιατέλες (ξύλινες ή μεταλλικές) με παραδοσιακή πίτα .
Στο Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια φαγητά .

Για τον διαγωνισμό όπου θα ξεκινήσει στις 19.30 θα υπάρχει για κάθε σχολή ή σύλλογο διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε να παρουσιάσει και να ετοιμάσει σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του θα είναι τα κρέατα που μαγειρεύουν κι παράγουν στο Ξηρόμερο.
Το θέμα είναι το εξής : κρέας (όποιο κρέας επιθυμείτε εσείς).

Το πιάτο θα κριθεί και θα σχολιαστεί για την παρουσία του και την γεύση του από ανεξάρτητη επιτροπή κριτών με υπεύθυνο τον Carlos Martin Cosme Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO

Οι κριτές δεν θα παραβρίσκονται στον χώρο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Τα πιάτα όταν θα τα κρίνουν δεν θα γνωρίζουν σε ποια σχολή ανήκουν.

Το καλύτερο πιάτο θα πάρει το χρυσό μετάλλιο , το επόμενο το αργυρό κα το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο το χάλκινο.
Θα δοθούν σε όλους αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας .

Η εκδήλωση την Κυριακή θα κλείσει με το χορευτικό της Κατούνας και το χορευτικό του Κατηχητικού Αγίου Αθανασίου Κατούνας.

Είναι σημαντικό να προβάλλουμε τις γεύσεις και τα φαγητά της περιοχής μας, τις γεύσεις και τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας.

Τέλος όποιοι από τους παραγωγούς θέλουν να προβάλουν και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους (είτε τρόφιμα , είτε κρασιά) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης στον Παιδικό Σταθμό Βόνιτσας στο τηλέφωνο 2643022232 . Θα τους διατεθεί δωρεάν κιόσκι .
Είναι σημαντική η παρουσία όλων μας έτσι ώστε να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε το Ξηρομερίτικο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ