Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).
Το μήνυμα του εορτασμού για το 2022 είναι: « Να είσαι περήφανος για το στόμα σου. Φρόντισε την στοματική σου υγεία για ευτυχία και ευζωία».
Τα στοματικά νοσήματα πλήττουν παγκοσμίως 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους , ενώ η απώλεια δοντιών (νωδότητα) συνιστά αναπηρία όταν κάποιος χάσει τα 20 από τα δόντια του. Η οικονομική κρίση κατά τη δεκαετία 2010-2020 έπληξε και τη στοματική υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας Covid, καθώς αυξήθηκε το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας λόγω των αυξημένων μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των πολιτών στις αναγκαίες υπηρεσίες για την προάσπιση της στοματικής τους υγείας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) .
«Την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση των ανισοτήτων πρόσβασης στη φροντίδα και των ακάλυπτων αναγκών. Η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα όλων και κοινωνική ανάγκη. Ωστόσο η οδοντιατρική φροντίδα παραμένει ουσιαστικά ανασφάλιστη στη χώρα μας. Απαιτείται η γενναία αύξηση της δημόσιας οδοντιατρικής δαπάνης, ανασυγκρότηση της οδοντιατρικής στο ΕΣΥ και χρηματοδότηση, με ενιαίους κανόνες και προϋποθέσεις, του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης. Παράλληλα επισήμανε η εστίαση στην ανάπτυξη του κράτους πρόληψης και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας συνιστά πλέον υψηλή προτεραιότητα για τις εθνικές πολιτικές υγείας αλλά και σε διεθνή κλίμακα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
«Η οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα καλύπτεται στην συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 90%) από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δώδεκα χιλιάδες οδοντίατροι συγκροτούν δίκτυο που καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η πρόταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι η εισαγωγή ρήτρας στοματικής υγείας με στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα και η θεσμοθέτηση ενός εγγυημένου ποσοστού της δημόσιας δαπάνης υγείας αποκλειστικά για τη στοματική υγεία, παραδείγματος χάρη το 5% της δημόσιας δαπάνης υγείας να κατευθύνεται στη στοματική υγεία.Η συγκεκριμένη πρόταση αυξάνει σημαντικά τους δημόσιους πόρους για τη στοματική υγεία ακόμη και χωρίς αύξηση των συνολικών δημοσίων δαπανών. Απαιτεί όμως μία νέα πιο δίκαιη ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιεράρχηση των αναγκών υγείας. Η σημερινή δημόσια οδοντιατρική δαπάνη είναι μικρότερη ή ίση με 0,02% της δημόσιας δαπάνης Υγείας. Προτείνεται σε βάθος διετίας η οδοντιατρική δαπάνη να ισούται με το 5% της δημόσιας δαπάνης Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.
Αναφερόμενος στα στοματικά νοσήματα σημείωσε ότι η τερηδόνα και οι παθήσεις των ούλων, που είναι τα πιο συνηθισμένα στοματικά νοσήματα, αν δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όλο το σώμα. «Η διατήρηση της υγείας του στόματος μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας και ευεξίας . Οι παθήσεις της γενικής υγείας ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα. Για παράδειγμα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του αναπνευστικού και κάποιους καρκίνους ενώ ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα των ούλων. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα όπως επίσης και αιτία κακής γενικής υγείας» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης.
Πηγή: SanSimera.gr