Ωφελημένοι οι δημότες από την οικονομική αυτάρκεια του Δήμου Ιωαννιτών

0

Πρότυπο ο Δήμος Ιωαννιτών στην Ελλάδα της κρίσης, όπως αποδεικνύει «η αλήθεια των αριθμών» του Προϋπολογισμού

Σε Δήμο πρότυπο για την Ελλάδα της κρίσης σε ότι αφορά την οικονομική του κατάσταση αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Ιωαννιτών κι αυτό δεν αποτελεί μια αυθαίρετη εκτίμηση αλλά αποδεικνύεται από την «αλήθεια των αριθμών», που αποτυπώνονται στο Προϋπολογισμό του 2019 τον οποίο ενέκρινε στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Το σημαντικότερο όλων σε αυτό το δυσχερές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον είναι – όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας- πως «από την οικονομική υγεία του Δήμου μας, ωφελημένοι είναι οι δημότες μας, γιατί μπορούμε:

-να χρηματοδοτούμε με δικούς μας πόρους έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα,
-να ανακουφίζουμε τα νοικοκυριά με μειώσεις τελών και κοινωνικές πολιτικές για τους πιο αδύναμους
– να επενδύουμε στον πολιτισμό και τον τουρισμό
-να σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον με μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».

Ο Προϋπολογισμός του 2019, αφορά το 5ο έτος διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών από την παρούσα Δημοτική Αρχή και όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, που τον εισηγήθηκε, υπήρξε ένα πενταετές σχέδιο δράσης με όραμα και στόχους για το πώς θέλουμε το Δήμο μας «βασισμένο πάνω σε μια θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που πρέσβευε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος μας έχει ζήσει τραγικές στιγμές από την οικονομική κακοδιαχείριση και την ανευθυνότητα του παρελθόντος». Έτσι υπήρξε μια «επιλογή ευθύνης», όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας, η οποία τηρήθηκε με ευλάβεια όλα αυτά τα χρόνια: «το σύνολο των έργων και δράσεων του Δήμου θα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δανειοδότησης, φορτωμένοι με δυσθεώρητα χρέη, και με μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις καταφέραμε να είμαστε σήμερα ένας Δήμος πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση».

Πρόκειται για έναν πραγματικό οικονομικό άθλο, αν αναλογιστεί κανείς το γενικό οικονομικό περιβάλλον και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετώπισε αυτή η Δημοτική Αρχή την τετραετία 2015-2018, αλλά, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών «παρόλα αυτά ποτέ δεν παρεκκλίναμε από τις αρχές μας, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν μετριάσαμε τις φιλοδοξίες μας, δεν αναζητήσαμε άλλοθι ώστε να μην εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Βάλαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική αυτάρκεια και υγεία του Δήμου».

«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο κ. Γιωτίτσας.

Έγιναν και γίνονται πολλά

Ο Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2019 που εγκρίθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ισοσκελισμένος στο ύψος των 119.062.000,00 ευρώ. Η ισοσκέλιση του αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της περικοπής για 3η συνεχόμενη χρονιά των κρατικών επιχορηγήσεων για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους Δήμους (σωρευτικά πρόκειται για μια τεράστια απώλεια 6 εκατομμυρίων ευρώ την τριετία 2017-2019 που ήταν πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί), καθώς και μιας πληθώρας δικαστικών αποφάσεων το 2ο εξάμηνο του 2018 που αφορούν ρυμοτομίες, δημιουργώντας νέες υποχρεώσεις ύψους 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σημερινός προϋπολογισμός έρχεται ως επιστέγασμα μιας τετραετίας όπου έγιναν πολλά στον οικονομικό τομέα, ώστε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών να «πατάει γερά στα πόδια του». Στα σημαντικότερα οικονομικά επιτεύγματα αναφέρθηκε επιγραμματικά ο κ. Γιωτίτσας λέγοντας:

Παραλάβαμε δυσθεώρητους συντελεστές δημοτικών τελών και τους παραδίδουμε μειωμένους κατά 30% τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε στοχευμένες περιοχές που είχαν αδικηθεί.

Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα έργων που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης λόγω έλλειψης πόρων. Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας.

Παραλάβαμε Νομικά Πρόσωπα με ελλιπή χρηματοδότηση. Μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΟΚΠΑΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, τον Ζωγράφειο Οίκο ευγηρίας. Το 2019, το σύνολο των Νομικών Προσώπων θα εισπράξουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ, 20% δηλαδή περισσότερα από το 2015.

Παραλάβαμε 27 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τράπεζες και ΙΚΑ. Το 2019 θα παραδώσουμε έναν Δήμο με οφειλές κάτω από 16 εκατομμύρια ευρώ.

Παραλάβαμε 49 εκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών και παραδίδουμε έναν Δήμο με 43 εκατομμύρια ανείσπρακτα, αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έγινε στο κυνήγι των οφειλετών.

Παραλάβαμε μια πόλη όπου δεν είχε εκπονηθεί ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος. Επενδύσαμε ήδη πάνω από 400.000 ευρώ για να αναδείξουμε, με στοχευμένες ενέργειες, τα Γιάννενα δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης. κατάσταση».

«Το 2019, έχοντας πλέον σταθεί γερά στα πόδια μας, φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε με το χέρι στην καρδιά και με την αλήθεια του έργου μας να σταθούμε απέναντί στους Γιαννιώτες ζητώντας τους να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους απέναντι μας για 4 ακόμη χρόνια.

Γιατί το έργο αυτής της Δημοτικής Αρχής έχει έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με μεγάλα έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα στηρίχτηκε η κατάρτιση του Προϋπολογισμού για το 2019 και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ένας Δήμος συνεπής που πληρώνει

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι την τετραετία 2015-2018, μέσα σε ένα τραγικό οικονομικό περιβάλλον, με συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία της χώρας, και με ανύπαρκτο ουσιαστικά κατασταλτικό μηχανισμό, ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε να εισπράξει πάνω από 4 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών, γεγονός που αποδεικνύει τη συστηματική δουλειά που γίνεται, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται η δημιουργία νέων οφειλών.

Όσον αφορά στις δαπάνες, ο Δήμος συνεχίζει να αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του και πληρώνει με συνέπεια όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του.

Είναι επίσης γνωστό σε όλους πλέον, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «κουβαλάει» από το παρελθόν ένα βαρύ φορτίων χρεών που σήμερα αποπληρώνει με συνέπεια. Σωρευτικά, την τριετία 2015-2018 ο Δήμος αποπλήρωσε 20 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες που απορρέουν από υποχρεώσεις του παρελθόντος (δάνεια και οφειλές) και από τη διαχείριση πριν το 2010.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίστας, «Παρά την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και τις παλιές οφειλές που μόλις αναφέρθηκαν, ο Δήμος μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα, καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ίδιους πόρους. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που συντάσσονται ανά τρίμηνο και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν καλοπροαίρετο παρατηρητή».

Ο κ. Γιωτίστας πρόσθεσε πως «αργά αλλά σταθερά, έχουμε «χτίσει» ένα σημαντικό αποθεματικό που μας επιτρέπει αφενός να απορροφούμε περικοπές κρατικών πόρων και υπερφορολόγηση, αφετέρου να χρηματοδοτούμε άμεσα και γρήγορα απρόβλεπτες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν».

Οι πολίτες απολαμβάνουν τους καρπούς

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίστας, η ουσία των αριθμών που αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη, είναι το αντίκρισμα που αυτοί έχουν στους πολίτες, γιατί εν τέλει οι πολίτες είναι αυτοί που απολαμβάνουν τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε για την οικονομική ευρωστία του Δήμου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα στοιχεία όπως αυτά παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον εισηγητή Αντιδήμαρχο Οικονομικών :

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ Π/Υ 2019
Έσοδα – Έξοδα που αφορούν επιχορηγήσεις

Όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις για λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες που εγγράφονται ως έσοδα και έξοδα (ΚΑΠ, λειτουργικές δαπάνες σχολείων, προνοιακά επιδόματα, μισθώματα σχολείων, ΣΑΤΑ, επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, πυροπροστασία), δεν παρουσιάζουν μεταβολές σε σχέση με το 2018.

Ίδια έσοδα

Όσον αφορά τα ίδια έσοδα, από κινητή και ακίνητη περιουσία, τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών, φόροι και εισφορές, λοιπά τακτικά έσοδα, έσοδα από εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας , προσαυξήσεις-πρόστιμα-παράβολα και έσοδα που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν περίπου στο ύψος των 17,6 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι ανείσπρακτες οφειλές προβλέπεται να μειωθούν περεταίρω, και έτσι κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην αύξηση της ρευστότητας αλλά και την απεικόνιση στον ισολογισμό του Δήμου των πραγματικών απαιτήσεων. Προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνουμε , να μην συσσωρεύουμε καινούργιες απαιτήσεις προς το Δήμο. Το κυνήγι των οφειλετών του Δήμου και, κυρίως αυτών που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά, θα ενταθεί το 2019, όχι μόνο για να αυξήσουμε τη ρευστότητα μας αλλά και για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας σε όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν.

Δαπάνες

Αυτονόητη υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες πιστώσεις για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών αφορούν ανελαστικές δαπάνες που έχουν να κάνουν με μισθοδοσίες, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων, ρυμοτομίες, παλαιότερες οφειλές και λειτουργικά έξοδα.

Μεγάλη επιβάρυνση για το Δήμο συνεχίζουν να αποτελούν και οι οφειλές από το παρελθόν, τεράστια ποσά που χρωστάμε από λανθασμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση, υποχρεώσεις που απομυζούν πολύτιμους πόρους σε μια τέτοια δύσκολη εποχή. Πολλοί Δήμοι έχουν καταρρεύσει. Εμείς στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτή την παράμετρο που δυσκολεύει καθημερινά το έργο μας.

Πιο συγκεκριμένα, εγγράφουμε στον ΠΥ του 2019:
180.000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
450.000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
2.3 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
600.000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
150.000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.

250.000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη προχωρήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.

1,9 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα ώστε μέσα στο 2019 να ξεκινήσουμε την διάνοιξη αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.
315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ

Ταυτόχρονα, και σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, προϋπολογίζουμε μικρότερα ποσά σε σχέση με το 2018 όσον αφορά αμοιβές τρίτων, δαπάνες ύδρευσης, ασφάλιστρα, εργασίες συντήρησης παγίων του Δήμου, αλλά και για προμήθειες αναλωσίμων (υλικά συντήρησης έργων, καύσιμα, γραφική ύλη, λοιπά αναλώσιμα).

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία χρηματοδότησης και εξοικονόμησης ιδίων πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή πετύχαμε, παρά το μεγάλο ύψος των ταμιακών μας διαθεσίμων, τη χρηματοδότηση του Δήμου με 1,1 εκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμή υποχρεώσεων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν ρυμοτομίες.

Πέραν, όμως, από την απλή εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για την πόλη. Σε αυτό το τελευταίο, αλλά ίσως πιο σημαντικό σκέλος της εισήγησής μου, θα ήθελα να καταδείξω με μια σειρά από δράσεις που, όπως ανέφερα και στη αρχή αποτελούν σε μεγάλο βαθμό πολιτικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της, το στρατηγικό μας όραμα για την πόλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποίηση και βασίζεται πάνω σε 4 βασικούς πυλώνες : Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, ανάπτυξη, πολιτισμός – αθλητισμός.

Όσον αφορά την καθημερινότητα,

Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το βάρος στα υποβαθμισμένα χωριά και γειτονιές και κατανέμουμε δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, επενδύουμε στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών (πλατείες, πάρκα, δρόμοι, αθλητικοί χώροι, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός).

Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα βελτίωσης των υποδομών σε περιοχές της πόλης όπου υπήρχαν πράξεις εφαρμογής, και μαζί με τα νέα έργα που σχεδιάζουμε, φτάνουμε σε έναν προϋπολογισμό έργων μόνο από εισφορά ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενισχύουμε σημαντικά τις υπηρεσίες αιχμής (καθαριότητα, εργοτάξιο, πράσινο).

Προχωράμε στην ολοκλήρωση της πρόσληψης των 47 νέων εργαζομένων στην καθαριότητα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι συμπολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες.

Δεσμεύουμε σημαντικές πιστώσεις για τις προμήθειες του εργοταξίου που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων σε ολόκληρο το Δήμο. 600.000 ευρώ μόνο για προμήθειες υλικών από συμβάσεις που ήδη τρέχουν αλλά και με νέους διαγωνισμούς.

Συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε με μεγάλα ποσά όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Αυξάνουμε σημαντικά τις πιστώσεις της υπηρεσίας πρασίνου για εξωτερικές εργολαβίες (πάνω από 140.000 ευρώ το 2019), καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Ολοκληρώνουμε την προμήθεια νέων οχημάτων και αποκτάμε τη δυνατότητα γρηγορότερης και πιο ολοκληρωμένης παρέμβασης εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ενδεικτικά αναφέρω την προμήθεια νέου αστικού εξοπλισμού πρασίνου, την τοποθέτηση parklets σε στοχευμένα σημεία, τη διαμόρφωση σε χώρο αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας στα Ζευγάρια, τις νέες παιδικές χαρές με πιστώσεις του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ αλλά και ίδιους πόρους, τα έργα του συμμετοχικού προϋπολογισμού σε πολλές περιοχές της πόλης, την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στα Λιθαρίτσια, τη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης Σεισμοπλήκτων – Βρυσούλας – Βοτανικού – Καρδαμιτσίων.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου η Δημοτική Αρχή έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα,
Ενισχύουμε τη χρηματοδότηση του ΟΚΠΑΠΑ κατά 120.000 ευρώ για 2η συνεχόμενη χρονιά ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις υπάρχουσες δομές του και να λειτουργήσει τα 2 νέα ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ, ένα αίτημα πολλών συμπολιτών μας που γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) προς άπορους συμπολίτες μας.
Μειώνουμε για 2η φορά κατά 25% τα δημοτικά τέλη στις κατοικίες του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου, περιοχές που το 2014 πλήρωναν 2,1 ευρώ/τμ και το 2019 θα χρεώνονται με 1,35 ευρώ/τμ/

Διατηρούμε τις γενναίες απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Συνεχίζουμε την επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ και εκπονούμε τη νέα μελέτη για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία, ώστε οι κάτοικοι των χωριών να απολαμβάνουν το μειωμένο κόμιστρο.

Στον αθλητισμό – πολιτισμό,

Διατηρούμε τη χρηματοδότηση στο Πνευματικό Κέντρο, ώστε σε συνδυασμό με την επιπλέον επιχορήγηση των 100.000 ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς να ολοκληρώσει τις επισκευές στα κτίρια που στεγάζονται οι δομές του και να υλοποιήσει ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα με μια πληθώρα εκδηλώσεων.

Χρηματοδοτούμε με επιπλέον κονδύλια, μέσω μιας νέας προγραμματικής σύμβασης, το ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο έχει καταστεί πρότυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα με πλήθος συνεργασιών και αποκορύφωμα το φεστιβάλ Δωδώνης που όλοι απολαύσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι και που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας.

Εντάσσουμε στο τεχνικό πρόγραμμα το έργο για τη βελτίωση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου
Συμβάλλουμε στην ανάδειξη σημαντικών εκδηλώσεων αλλά και περιοχών του Δήμου με την οικονομική ενίσχυση και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως το καρναβάλι Κατσικάς και των δράσεων προβολής και ανάδειξης του Ιστορικού κέντρου της πόλης.

Επενδύουμε στις αθλητικές υποδομές για να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό και τον μαζικό αθλητισμό. Νέο αθλητικό κέντρο στα Σεισμόπληκτα, ολοκλήρωση νέων γηπέδων σε Πλατανιά, Δαφνούλα, Νεοχωρόπουλο, σημαντικές παρεμβάσεις σε πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων (Ηλιόκαλή, Κατσικά, Λογγάδες, Κουτσελιό, Ανατολή, Κρανούλα), τοποθέτηση νέας μεταλλικής κερκίδας στο γήπεδο Γ. Πρίσκας στο Πέραμα, νέος χώρος αθλοπαιδιών στο Κουτσελιό, αθλητικό κέντρο Καρδαμιτσίων.
Επιχορηγούμε για 2η χρονιά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με 70.000 ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι ιδιωτικές χορηγίες έχουν συρρικνωθεί.

Επιδοτούμε για 2η χρονιά τους πολιτιστικούς συλλόγους με 50.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τις γειτονιές της πόλης μας, κάνοντας συμμέτοχους τους κατοίκους τους.

Τέλος, στον ίσως πιο σημαντικό πυλώνα της πολιτικής μας, προχωράμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις με αναπτυξιακή λογική, που θα δημιουργήσουν υπεραξία στην πόλη,

Διατηρούμε τα μειωμένα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις του παλιού Καποδιστριακού Δήμου, εντάσσοντας το μέτρο αυτό σε ένα συνολικό σχέδιο για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η εκπόνηση του οποίου ολοκληρώνεται άμεσα.
Απαλλάσσουμε τους νέους που θα ιδρύσουν νέα επιχείρηση κατά 80% από τα δημοτικά τέλη για τα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την τουριστική προβολή της πόλης, μια από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας Portal, την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συμμετοχή του Δήμου μέσω στοχευμένων road shows σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού με το ποσό των 68.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών στο εξωτερικό δικαιώνουν την επιλογή μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και με περισσότερους πόρους αν χρειαστεί, καθώς είναι πεποίθηση μας ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στον τόπο μας.

Ξεκινούμε την υλοποίηση της μελέτης για τη πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης, ένα έργο που θα δώσει τεράστια ώθηση σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης.

Ολοκληρώνουμε τα ΓΠΣ στους παλιούς Καλλικρατικούς Δήμους και ξεκινάμε το νέο πολεοδομικό σχέδιο για την Αμπελειά, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων.

Προχωράμε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου με μια σειρά δράσεων.

Ολοκληρώνοντας την πολεοδομική τακτοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα, προχωράμε στην δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του, εξετάζουμε την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε νέους αγρότες, αξιοποιούμε αδρανή κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοιτίδες επιχειρηματικότητας από νέους επιστήμονες, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού parking στα Λιθαρίτσια, μελετάμε τη χρήση νέων δημοτικών ακινήτων ως χώρους στάθμευσης στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής κινητικότητας.

Τέλος, παραδίδουμε το ΣΒΑΚ, ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας της πόλης, αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου αναπτύσσονται σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες

Είναι προφανές ότι ο ΠΥ για το 2019, είναι ένα δυναμικό εργαλείο που προσαρμόζεται σε νέες ανάγκες και προτεραιότητες. Δεν ήταν δυνατόν να εγγραφούν 3 μήνες πριν καν το κλείσιμο της φετινής χρονιάς και να αποτυπωθούν όλα όσα προγραμματίζουμε.

Ο ΠΥ του 2019 προφανώς και θα υποστεί τροποποιήσεις, ώστε να συμπεριλάβει και καινούργιες δράσεις που τώρα ωριμάζουν. Μέσα στο 1ο τρίμηνο του νέου έτους φιλοδοξούμε να εγγράψουμε στον ΠΥ μια σειρά σημαντικά έργα,

Νέα έργα στα πλαίσια του ΣΒΑ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

Νέα έργα μέσω του Πράσινου Ταμείου

Τα έργα που θα επιλεγούν μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης από το συμμετοχικό προϋπολογισμό για το 2019.
Τις δράσεις που θα αφορούν την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, μόλις αυτές οριστικοποιηθούν με τους συναρμόδιους φορείς και το Επιμελητήριο.

Τη συμμετοχή μας σε σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις όπως το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας.

«Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά λόγια. Αποτυπώνονται στο σχέδιο του Π/Υ που σας καταθέτω και έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν. Η συνέπεια λόγων και έργων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», κατέληξε ο κ. Γιωτίστας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.