Η Αγρινιωτισσα Χρυσούλα Τασολάμπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

0

Η Αγρινιώτισσα Χρυσούλα Τασολάμπρου είναι η πρώτη γυναίκα με επίσημη συγγραφή σε βυζαντινή παρασημαντική γραφή. Το βιβλίο της με τίτλο: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΧΟΧΡΩΜΑ» και υπότιτλο: «Σαρακατσάνικα τραγούδια σε βυζαντινή μουσική σημειογραφία» είναι ήδη καταχωρημένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με ISMN.

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου συναντήθηκε την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση στο Φανάρι όπου και του παρουσίασε το βιβλίο της. Ο προκαθημενος του Θρόνου της χάρισε την καρφίτσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευλόγησε το βιβλίο με τον προλογισμό του.

Πρόκειται για ένα μουσικό βιβλίο το οποίο περιέχει καταγεγραμμένα Ελληνικά Παραδοσιακά Τραγούδια για πρώτη φορά στην ιστορία των τραγουδιών αυτών σε βυζαντινή σημειογραφία, εμπλουτισμένο με λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία.
Η κ. Τασολάμπρου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Ο λόγος που ασχολήθηκα με αυτή την καταγραφή και μόχθησα για αυτό είναι αφ΄ενός η ενασχόλησή μου ως δασκάλα στην πατρώα μας μουσική και η διδασκαλία των τραγουδιών αυτών αλλά κυρίως αγωνιώ για την ανόθευτη διάδοση και διάσωσή της.

Τα συγκεκριμένα τραγούδια ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είναι κτήμα όλων, δεν είναι απλά στίχοι και νότες αλλά έχουν ευρύτερη κοινωνική σημασία. Βρέθηκαν στα χείλη μορφωμένων και αγράμματων, αρχόντων και φτωχών ανθρώπων της υπαίθρου. Πρέπει να είμαστε ευτυχής σα λαός που παρά τις αντίξοες συνθήκες περισώσαμε ευλαβικά τα άσματα των πατέρων μας.»

Το ταξίδι αυτό είναι ένα από αυτά στο εξωτερικό που πραγματοποιεί η κ. Τασολάμπρου με την ιδιότητά της ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος Ελληνικών και Διεθνών Σωματείων που προάγουν τον Ελληνικό Πολιτισμό μέσω της Ελληνικής μουσικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.