Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιλέγει έναν τομέα προτεραιότητας της παγκόσμιας δημόσιας υγείας ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί να είναι η 7η Απριλίου. Φέτος, η ημέρα αυτή, είναι αφιερωμένη στην Κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 121 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη (περίπου 20%). Την ίδια στιγμή τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι περίπου στο 8%.
Η κατάθλιψη επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως η κατάθλιψη συναντάται 2 φορές περίπου πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες εμφανίζουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.
Τα προβλήματα και οι ατυχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.
Ο καθένας μπορεί να βιώσει τη δυστυχία και πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την θλίψη προσωρινά όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν. Οι εμπειρίες της αποτυχίας συχνά οδηγούν σε προσωρινά συναισθήματα αναξιότητας και αυτό-ενοχής, ενώ προσωπικές απώλειες μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα λύπης και απογοήτευσης. Τέτοια συναισθήματα είναι φυσιολογικά, και συνήθως το άτομο καταφέρνει να τα ξεπεράσει μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Η μελαγχολία διαφέρει από την κλινική κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν αρκετές εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα του ατόμου. Η κατάθλιψη συνιστά ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από καταθλιπτικό συναίσθημα, απώλεια ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης, αυξημένη κόπωση και περιορισμένη δραστηριότητα.
Μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ανικανότητας επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση του ατόμου, τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την σωματική του υγεία και την λειτουργικότητα του στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εργασία.
Ενδεικτικά κάποια βασικά συμπτώματα που απαντώνται στην διαγνωσμένη κατάθλιψη και επιμένουν είναι:
να νιώθει κάποιος ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες
να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό
να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο
να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων
να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες
να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα
να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους
να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη
να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης
να διατυπώνει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του
Η κατάθλιψη είναι ασθένεια και όχι αδυναμία χαρακτήρα. Η καλύτερη κατανόηση του τι είναι η κατάθλιψη και πώς μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί θα συμβάλει στον περιορισμό του στίγματος και των προκαταλήψεων που συνδέονται με αυτήν και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στο να αναζητήσουν βοήθεια.
Η ευαισθητοποίηση και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θετικής πρόβλεψης της ασθένειας.
Η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, είναι στον εαυτό μας.